Neeme Järvi jätkab ERSO peadirigendina

29. november 2016.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri juhatuse liige Kristjan Hallik allkirjastas ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi Neeme Järviga lepingu, mille kohaselt jätkab Järvi samal ametikohal kuni aastani 2020.

ERSO ja Neeme Järvi lähiaastate plaanid sisaldavad kontserdireisi Ameerika Ühendriikidesse (2018) ning Rudolf Tobiase oratooriumi «Joonase lähetamine» ettekannet Berliini Kontzerthausis (2018). Hooaja 2017/2018 alguses on plaanis salvestada koostöös maineka DVD-tootja Cultural Media Collaborative’iga Gustav Mahleri esimene sümfoonia ja vokaaltsükkel «Rändselli laulud» koos maailmakuulsa baritoni Thomas Hampsoniga.

Lähihooaegade jooksul on Neeme Järvi käe all kavas ette kanda kõik Beethoveni sümfooniad, jätkuvad plaadistused ning põnevate solistide esitlused ERSO kontsertidel.

Neeme Järvi hindab ERSO kvaliteeti kõrgeks ning töömeeleolu heaks: «ERSOs valitseb praegu entusiastlik ja töiselt loominguline õhkkond. Tunda on, et kõik on huvitatud võimalikult hea tulemuse saavutamisest,» ütleb maestro.

ERSO ja Neeme Järvi jätkavad ühiselt orkestri senist suunda, milles olulisel kohal on tasakaal traditsioonilise klassikalise muusika ja tänapäeva uute suundade vahel. ERSO ja praeguse peadirigendi koostöö viljad pälvivad jätkuvalt tähelepanu ka rahvusvahelisel areenil. Möödunud nädalal avalikustati info, et ERSO, Neeme Järvi ja viiulisolist Vadim Gluzmani käesoleva aasta kevadel avalikkuse ette jõudnud heliplaat Prokofjevi viiulikontsertidega on rahvusvaheliste muusikaauhindade nominent parima kogumiku kategoorias. Võitjad selguvad 20. jaanuaril 2017.

Neeme Järvi ja ERSO koostöö sai alguse 1956. aastal, neli aastat hiljem sai Järvist orkestri koosseisuline dirigent ja 1963. aastal peadirigent.  Neeme Järvi tulek ERSO (tolleaegse nimetusega Eesti Raadio SO) juurde tõi kaasa mängutaseme tuntava tõusu ja stabiliseerumise.

Neeme Järvi taaskohtumine ERSOga pärast tema emigreerumist 1980. aasta alguses toimus 1993. aastal, kaks aastat hiljem viis ta orkestri Tobiase oratooriumiga «Joonase lähetamine» Göteborgi, Stockholmi, Malmösse ja Helsingisse. Hooajast 2010/2011 on Neeme Järvist taas ERSO kunstiline juht ja peadirigent. Neeme Järvi on olnud üks aktiivsemaid Eesti muusika tutvustajaid maailmas. Tema ja ERSO esituses on kõlanud väga paljude Eesti heliteoste esiettekanne, sealhulgas Arvo Pärdi I sümfoonia (1964) ja III sümfoonia (1971, pühendatud Neeme Järvile) ning Eduard Tubina VIII sümfoonia (1967).