Esmakordselt Eestis: Duncan Coppi ja NASA koostööna valminud film “Planeedid. HD Odüsseia”

02. veebruar 2016.

Sel nädalal viib Eesti esindusorkester kuulajad avastama maailmaruumi. Esmakordselt saab Eestis näha mitmete kosmoseteemaliste filmide loojana tuntust kogunud režissöör Duncan Coppi ning USA Riikliku Aeronautika- ja Kosmosevalitsuse NASA koostööna 2010. aastal valminud filmi “Planeedid. HD Odüsseia”. Filmi muusikana kõlab ERSO ja dirigent Nikolai Aleksejevi esituses Inglise helilooja Gustav Holsti 100 aastat tagasi valminud menukas suurteos “Planeedid”. Kolmapäeval, 3. veebruaril Narva Geneva keskuses ja reedel, 5. veebruaril Tallinnas Nordea kontserdimajas toimuvatel ettekannetel on kaastegev Tallinna Muusikakeskkooli noortekoor. Täna, 2. veebruaril kell 16.45–18.00 tutvustavad suurprojekti Solarises keskuse aatriumis ERSO direktor Kristjan Hallik, tähetark Mario Mars Tallinna Tähetornist ning kõlavad muusikalised vahepalad.

Pärast Holsti ja Coppi ühisteose esiettekannet kirjutati The New York Times’is: “Omavahel olid ühendatud kulguritelt ja satelliitidelt tehtud fotod, radaripildid ja arvutigraafika, mis lõi vaatajale mulje hiiglaslike viljatute maastike kohal tiirlevatest planeetidest.” Briti ajalehes The Scotsman nimetati seda muusika ja filmi sümbioosina valminud multimeediaetendust lausa “taevas sõlmitud abieluks”.

Fotod: ERSO ja dirigent Nikolai Aleksejev proovis Estonia kontserdisaalis, 2.02.2016. Esimene läbimäng koos Duncan Coppi ja NASA koostöös valminud filmiga “The Planets. HD Odyssey”.

Kontserdi “Planeedid” esimene pool on pühendatud briti muusika suurkujule Benjamin Brittenile. “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks” keelpillidele ja kellale on Arvo Pärdi üks esimesi tintinnabuli-stiilis teoseid. Oma kuulsa “Noorte teejuhi orkestri juurde” kirjutas Britten Londoni Sümfooniaorkestri muusikaharidusliku dokumentaalfilmi “Orkestriinstrumendid” jaoks. Instrumente tutvustavaid vahetekste esitab Narvas Larissa Štšura, Tallinnas Johan Randvere.

Juhatab ERSO endine peadirigent, aastaid tihedalt Peterburi Filharmoonia sümfooniaorkestriga seotud olnud Nikolai Aleksejev, kes on kõigi Moskva ja Peterburi tähtsamate sümfooniaorkestrite kõrval juhatanud ka paljusid välisorkestreid ning andnud kontserte Euroopas, Jaapanis ja Ameerika Ühendriikides.

 

Kolmapäev, 3. veebruar 2016 kell 18, Geneva keskus, Narva
Reede, 5. veebruar 2016 kell 19, Nordea kontserdimaja

PLANEEDID
Sarja “Harmoonia“ III kontsert

Arvo Pärt. “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”
Benjamin Britten. “Noorte teejuht orkestri juurde“ (“Variatsioonid ja fuuga Purcelli teemale”)
Gustav Holst. “Planeedid” (esmakordselt Eestis koos Duncan Coppi  filmiga The Planets – An HD Odyssey)

Tallinna Muusikakeskkooli noortekoor
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent NIKOLAI ALEKSEJEV

Britteni teose “Noorte teejuht orkestri juurde“ vahetekste esitab Narvas Larissa Štšura, Tallinnas Johan Randvere

Kontsertide korraldajad ERSO ja Eesti Kontsert

Piletid Tallinnas: 22,50 € / 16,50 €
Toetajapilet: 50 €
Kontsert Narvas on tasuta