Paavo Järvi valiti ajakirja Gramophone aasta artistiks

18. september 2015.

Eile õhtul Londonis toimunud pidulikul auhinnatseremoonial valiti Gramophone’i aasta artistiks Paavo Järvi, keda ajakirja peatoimetaja James Jolly nimetas “üheks maailma nõutuimaks ning enim plaadistavaks dirigendiks, kes jätkab perekonna traditsioone. Unelmate interpreet, kes lisab midagi värsket kõigesse, millega ta tegeleb, ta on muusik, kes on väärt kuulamist.” Paavo Järvile auhinna toonud plaatide hulgas oli ka käesoleva aasta kevadel avalikkuse ette jõudnud ja maailma pressis palju positiivset tähelepanu pälvinud Šostakovitši kantaatide plaadistus Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga.

Paavo Järvi Gramophone'i aasta artist 2015_1Auhinda kätte saades kommenteeris Paavo Järvi: “Kui ma olen salvestusstuudios, siis on kõik mu mõtted siin ja praegu – ainult muusika ja muusikud. On lihtne unustada, et publik on terviku mõttes täpselt sama tähtis, kuna just nemad otsustavad, kas su salvestus peab ajale vastu või mitte! Niisiis pean ma nüüdsest stuudiosse sisenedes meenutama endale muusikat, muusikuid ja publikut üle kogu maailma, tänu kelle häältele ma selle auhinna sain. On väga eriline tunne, et mind valiti Gramophone’i aasta artistiks ja ma olen tohutult uhke siin seistes ja seda auhinda vastu võttes.”

Gramophone’i iga-aastaseid auhindu antakse välja alates 1977. aastast. Kõrvuti ameeriklaste Grammyga on see kõrgeim tunnustus klassikalise muusika plaadistuste eest. Paavo Järvi on seitsmes selle tiitli pälvinud dirigent, enne teda on sama auhinna saanud Pierre Boulez, Riccardo Chailly, Antonio Pappano, Marin Alsop, Michael Tilson Thomas ja Gustavo Dudamel.

Paavo Järvi Gramophone'i aasta artist 2015_2Käesolevast hooajast on Paavo Järvi Tokyo NHK sümfooniaorkestri peadirigent, tema inauguratsioonikontsert toimub 3. oktoobril. Möödunud nädalal alustas ta oma viimast hooaega Orchestre de Paris’ muusikalise juhina ning alates 2004. aastast on ta Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie kunstiline juht.

Paavo Järvi on Järvi muusikafestivali ja Järvi Akadeemia ning Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kunstiline nõustaja.

Algaval hooajal annab Paavo Järvi kaks kontserti ka Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga, juhatades 10. ja 12. märtsil Tartus ja Tallinnas kontserte pealkirjaga “Praha”, kus tuleb ettekandele Bedřich Smetana sümfooniliste poeemide tsükkel “Minu kodumaa”.

Vaata infot ka Gramophone’i kodulehelt: http://www.gramophone.co.uk/awards/2015/artist-of-the-year