“Eesti interpreedid”: ARVO LEIBUR (Kuula saadet Klassikaraadio arhiivis)

31. märts 2015.

Oktoobris 2014 tähistas viiuldaja, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontsertmeister Arvo Leibur 50. sünnipäeva. Sel puhul valmis Klassikaraadio “Eesti interpreetide” saatesarjas portreesaade, mille koostas Kersti Inno.

Arvo Leibur on tunnustatud viiulisolist, kammermuusik ja kontsertmeister. Ta on kahekordne vabariikliku konkursi laureaat ning pälvinud tiitleid mitmel rahvusvahelisel viiuldajate konkursil. 2005. aastal sai ta Eesti Muusikanõukogu interpretatsioonipreemia panuse eest ERSO kõlapildi kujundamisse ja silmapaistva solistitegevuse eest. Aastal 2008 omistati talle Hollandi Kuningriigi Oranje-Nassau orden.

Arvo Leibur on solistina esinenud kõigi olulisemate Eesti orkestrite ees – koos ERSOga ligi 30 korral, sh 1993. aastal festivalil Europamusicale Münchenis, korduvalt Tallinna Kammerorkestriga, sh 2005. aastal orkestri Jaapani-turneel, Vanemuise sümfooniaorkestriga, Haapsalu Kammerorkestriga, Hortus Musicuse Akadeemilise Orkestriga ning Hollandi ja Soome orkestritega.

1990. aastatel alustas Arvo Leibur koostööd orkestriga Nieuw Sinfonietta Amsterdam (praegune Amsterdam Sinfonietta), 1995. aastal sai temast Holland Symfonia ning 2001. aastal ERSO kontsertmeister. Külaliskontsertmeistriks on teda kutsunud sellised orkestrid nagu Haagi Residentie-orkester, Hollandi Balletiorkester, Hollandi Raadio Filharmooniaorkester, Hollandi Kammerorkester ja Tallinna Kammerorkester.
Solisti ja kammermuusikuna on Arvo Leibur esinenud kogu Euroopas. Ta on salvestanud soolo-CD “Euroopa virtuoosid” Corelli, Paganini, Handoškini, Kuulbergi, Bulli ja Wieniawski muusikaga, koos pianist Vardo Rumesseniga firmale BIS albumi Tubina viiuliteostega, lisaks mitmeid CDsid (“Viva España”, “Tango King Astor Piazzolla”, “Drama”) koos Terje Terasmaa ja Heiki Mätlikuga.

Kuula saadet siin >