Dirigeerib maestro Vallo Järvi

02. oktoober 2014.

Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril esitleti Estonia talveaias Priit Kuuse raamatut “Dirigeerib Vallo Järvi”. Arvukatele külalistele näidati videokatkendeid Eesti Rahvusringhäälingu arhiivist, esinesid Vallo Järvi lapselapsed Vallo Järvit meenutasid sõbrad ja sugulased, teiste hulgas ka noorem vend Neeme Järvi.

Aastail 1940-49 mängis Vallo Järvi ERSOs löökpille ning aastail 1951-1980 oli ta paralleelselt tööle Estonia teatris ERSO ees regulaarselt dirigendina.

Muusikateadlase Priit Kuuse mahukas raamat annab lugejaile haruldase võimaluse läbi Estonia teatri dirigendi ja muusikajuhi Vallo Järvi (1923–1994), Järvide muusikutedünastia alusepanija elu ja töö tutvuda nii Estonia teatri lavastuste sünnilooga kui heita pilk dirigendi töö tavaliselt varju jäävatele tahkudele. Vend Neeme Järvi sõnul on see „raamat minu vanemast vennast ja kunstnikust, kes oli sõjajärgse Estonia esimene professionaalne ja kauaaegne dirigent ning tegi oma pika elutöö ausalt, pühendades end muusikale ja Estonia teatrile.“