Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja maestro Neeme Järvi avavad hooaja

24. september 2014.

Eeloleval reedel, 26. septembril avab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester uue hooaja ka oma peadirigendi ja kunstilise juhi Neeme Järvi käe all. Kontsert kannab pealkirja “Till Eulenspiegel” ja on pühendatud Saksa helilooja Richard Straussi 150. sünniaastapäevale. Üle maailma ooperimajades ja kontserdisaalides on sel aastal aukohal Richard Straussi muusika ning ka ERSO kavades on esindatud nii tema tuntuimad kui ka esmakordselt Eestis ettekandele tulevad teosed.

Esmakordselt Eestis kõlab näiteks kontserdi avateos, Richard Straussi “Pidulik prelüüd” orelile ja erakordselt suure puhkpillikoosseisuga orkestrile, mis on kirjutatud Viini Kontserdimaja avapidustusteks aastal 1913. Richard Straussi helipoeem “Till Eulenspiegeli lõbusad vembud” kuulub aga sümfooniaorkestrite põhirepertuaari.

ERSO ja Neeme Järvi proovis 24. septembril 2014. Richard Straussi "Pidulik prelüüd" orelile ja orkestrile on kirjutatud Viini kontserdimaja avapidustusteks aastal 1913.
ERSO ja Neeme Järvi proovis 24. septembril 2014. Richard Straussi “Pidulik prelüüd” orelile ja orkestrile on kirjutatud Viini kontserdimaja avapidustusteks aastal 1913.

Põnevate leidudena on Neeme Järvi kavasse pannud ka kahe Eesti publikule veel vähe tuntud naishelilooja, ameeriklanna Amy Beachi ja austerlanna Alma Mahleri teosed. Amy Beachi “Gaeli sümfoonia” on pälvinud suurepärase vastuvõtu alates esiettekandest üle 100 aasta tagasi. XX sajandi alguse suurima sümfonisti Gustav Mahleri abikaasa Alma Mahleri laulud on erinevates orkestreeringutes jõudnud paljude lauljate repertuaari. Tallinnas kõlavad nad Soome Rahvusooperi metsosoprani ja kunstilise juht Lilli Paasikivi esituses, kelle Alma Mahleri laulude sisukaid ja intelligentseid tõlgitsusi on võrreldud kalliskividega, millest ükski vokaalmuusikaaustaja keelduda ei suuda.

Lilli Paasikivi seob ERSOga ka varasem koostöö ning ühine plaadistus Paavo Järvi käe all – Sibeliuse ooper “Neiu vangitornis”, mis pälvis rahvusvahelises pressis rohkelt kiidusõnu.

“Till Eulenspiegel. Hooaja II avakontsert” avab ERSO kontserdisarja “Meistriklass”, mida esitleb sarja sponsor Kuku Raadio. “Meistriklassi” soodushinnaga sarjapiletid on müügil kuni 26. septembrini.


 

TILL EULENSPIEGEL. Hooaja avakontsert II

Reedel, 26. septembril kell 19 Estonia kontserdisaalis

Richard Strauss. “Pidulik prelüüd” (“Festliches Präludium”)
Amy Beach. Sümfoonia  e-moll “Gaeli” (“Gaelic”)
Alma Mahler. Orkestrilaulud
Richard Strauss. Helipoeem “Till Eulenspiegeli lõbusad vembud” (“Till Eulenspiegels lustige Streiche”)

Lilli Paasikivi (metsosopran)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent NEEME JÄRVI

Täpsem info ja piletid.