ERSO peadirigent ja kunstiline juht Neeme Järvi on 2014. aasta Grammy nominent, eestlastest on nominentide hulgas ka Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärt

07. detsember 2013.

Täna kuulutati Los Angeleses välja 2014. aasta Grammy nominendid, kelle hulgas on ka kolm eestlast: dirigendid Neeme Järvi ja Tõnu Kaljuste ning helilooja Arvo Pärt.

Neeme Järvi kandideerib Grammy auhinnale kahes kategoorias: parima orkestrimuusika- ja parima koorimuusikaesituse kategoorias.

Orkestrimuusika kategoorias on Neeme Järvi esindatud Göteborgi sümfooniaorkestri ning Kurt Atterbergi orkestriteoste esimese plaadiga (Chandos). Tema konkurentideks on Esa-Pekka Saloneni ja Los Angelese Filharmoonikute Lutosławski I sümfoonia salvestus (Sony Classical), Claudio Abbado ja Orchestra Mozarti salvestatud Schumanni teosed (Deutsche Grammophon), Osmo Vänskä ja Minnesota orkestri salvestatud Sibeliuse I ja IV sümfoonia (BIS Records) ning Simon Rattle’i ja Berliini Filharmoonikute salvestatud Stravinski “Kevadpühitsus” (EMI Classics).

Koorimuusika kategoorias on Neeme Järvi esindatud oma plaadiga briti helilooja Charles Hubert H. Parry muusikast (Chandos), plaadi kaalukama osa moodustavad nelja teose esmasalvestused, esitajateks sopran Amanda Roocroft, BBC Walesi rahvuskoor ja -orkester. Nende konkurentideks parima koorimuusikaplaadistuse kategoorias on Colin Davis – London Symphony Orchestra – London Philharmonic Choir & London Symphony Chorus (Berliozi “Suur surnute misaa”, LSO Live), Harry Christophers ja The Sixteen (Palestrina teosed, Coro), Tõnu Kaljuste – Tui Hirv ja Rainer Vilu – Eesti Filharmoonia Kammerkoor – Sinfonietta Riga ja Tallinna Kammerorkester – Läti Raadio Koor ja Vox Clamantis (Arvo Pärdi “Aadama itk”, ECM New Series) ning James Jordan – Ariana Zukerman – The Lincoln Trio – Westminster Williamson Viuces (James Whitbourni “Annelies”, Naxos).

Tõnu Kaljuste on nomineeritud parima ooperisalvestise (Kleibergi “David & Bathsheba”) ja koorimuusikaesituse kategoorias (Arvo Pärdi “Aadama itk” Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Sinfonietta Riga, Tallinna Kammerorkestri, Läti Raadio Koori ja Vox Clamantisega)

Arvo Pärt on nomineeritud oma teosega “Aadama itk” nii parima kaasaegse klassikalise heliteose kui ka parima koorimuusiaesituse kategoorias.

Nominentide hulgas on ka ECM’i plaadifirma produtsent Manfred Eicher, kes on juba palju aastaid olnud tihedas koostöös Arvo Pärdi ja teiste Eesti muusikutega.

Võitjad kuulutatakse välja 26. jaanuaril 2014 Los Angeleses Staples Center’s.

Vaata nominentide nimekirja.