“Järjehoidja”: Samuel Saulus 80

15. aprill 2013.

8. aprillil möödus 80 aastat tuntud flötisti ja pedagoogi, kauaaegse ERSO flöödirühma kontsertmeistri ja orkestrisolisti Samuel Sauluse sünnist. Tiia Järg meenutab legendaarset flötisti saates “Järjehoidja”.

Kuula

Samuel Saulus lõpetas 1957. aastal Tallinna konservatooriumi Elmar Peäske flöödiklassis ja täiendas end seejärel Leningradis ja Berliinis. 1957. aastal võitis ta üleliidulisel puhkpillimängijate konkursil III preemia. Oli aastail 1952-1963 ERSO-s flötist ja aastast 1963 kuni surmani 1990. aastal flöödirühma kontsertmeister, lisaks 1956. aastast Tallinna Riikliku Konservatooriumi flöödieriala õppejõud, aastast 1984 puhkpillikateedri juhataja. Mängis Jaan Tamme nimelises puhkpillikvintetis ja enda asutatud ansamblis Barocco Revaliensis. Esines solistina nii sümfoonia- kui kammerkontsertidel Eestis, endise Nõukogude Liidu linnades ja välismaal. Mitmed Eesti heliloojate flööditeosed on kirjutatud just Samuel Saulusele, sh Tubina flöödisonaat, Ester Mägi “Duos rahvatoonis” ja partiita “Vanalinn”, Eugen Kapi, Peeter Vähi, Ville Kella jt teosed.