ERSO naistepäevanädal: kaks eri programmidega kontserti, kaunis klassika, suurepärased solistid ning dirigent Jonas Alber Saksamaalt

04. märts 2013.

Täna hommikul alustas Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga proovi Saksa dirigent Jonas Alber, kes käesoleval nädalal toob ERSOga publikuni koguni kaks erinevat kontserdiprogrammi. Kolmapäevasel kontserdil “Kuninganna” soleerib Mozarti Fagotikontserdis Martin Kuuskmann, reedesel kontserdil “8. märts” soleerib Prokofjevi II viiulikontserdis Sergei Giršenko. Mõlemad kontserdid kuuluvad ERSO käesoleva hooaja populaarseimaks osutunud kontserdisarja “Pariisi sümfooniad”.

Jonas Alber on nõutud külalisdirigent paljude maailma sümfooniaorkestrite ees ning ooperiteatrites. Kui ta 1998. aastal, vaid 29-aastasena, sai Braunschweigi Riigiteatri muusikajuhiks, oli ta noorim sellisel positsioonil olnud dirigent Saksamaal. Praegu teeb Alber koostööd paljude Euroopa orkestritega ning juhatab aina sagedamini orkestreid Hiinas, Jaapanis, Vietnamis ja Lõuna-Aafrika Vabariigis. Lisaks orkestrimuusikale on ta juhatanud enam kui 50 ooperi ettekandeid Frankfurdi Ooperis, Berliini Saksa Ooperis, Viini Rahvaooperis, Hamburgi Riigiooperis ja paljudes teistes ooperiteatrites ning arvukatel ooperifestivalides. ERSO ees on ta esmakordselt, asendades sel nädalal orkestri peadirigent Neeme Järvit.

6. märtsil on solistiks Eestis sündinud ja kasvanud, õpingute ajal Ameerika Ühendriikidesse elama asunud ning maailmas solistikarjääri teinud Martin Kuuskmann, kelle teeneid fagoti kui virtuoosse soolopilli tutvustamisel ei ole võimalik ülehinnata. New York Timesis on tema mängu kirjeldatud kui “dünaamilist…, imetlusväärset…, köitvat”, 2007. aastal pälvis ta Grammy nominatsiooni talle kirjutatud David Chesky Fagotikontserdi plaadistuse eest. Kuuskmannile on teoseid pühendanud ka Erkki-Sven Tüür, Eino Tamberg, Tõnu Kõrvits, Gregor Huebner, Christopher Theofanidis, Charles Coleman jt. Seekord tuleb ettekandele Mozarti Fagotikontsert.

8. märtsil on solistiks viiulivirtuoos, Venemaa teeneline kunstnik Sergei Giršenko, kes on soleerinud nimekate orkestrite ees üle maailma ning teinud koostööd paljude silmapaistvate muusikutega, nende seas pianist Svjatoslav Richter, vioolamängija Juri Bašmet ja viiuldaja Oleg Kagan. Ta on tegutsenud Moskva Suure Teatri sümfooniaorkestri ja Peterburi Filharmoonikute kontsertmeistrina ning on praegu Jevgeni Svetlanovi nimelise Venemaa Riikliku Akadeemilise Sümfooniaorkestri kontsertmeister ja Moskva konservatooriumi professor. Eesti kontserdipublikule on Sergei Giršenko tuttav Põhjamaade Sümfooniaorkestri kontsertmeistri ja solistina.

6. märts 2013 kell 19, Estonia kontserdisaal
KUNINGANNA
Haydn. Sümfoonia nr 85 B-duur “Kuninganna”
Mozart. Fagotikontsert B-duur
Mendelssohn.  “Itaalia sümfoonia”
MARTIN KUUSKMANN (fagott)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent JONAS ALBER

8. märts 2013 kell 19, Estonia kontserdisaal
8. MÄRTS
Haydn. Sümfoonia nr 86 D-duur
Prokofjev. Viiulikontsert nr 2 g-moll
Schubert. Sümfoonia nr 5 B-duur
SERGEI GIRŠENKO (viiul)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent JONAS ALBER