Haydni “Loomine” – muusikaloo bestseller ja hümn elule

27. veebruar 2013.

Reedel, 1. märtsil kõlab Estonia kontserdisaalis Franz Joseph Haydni oratoorium “Loomine“ – muusikaloo bestseller, mis on väga menukana püsinud kontserdirepertuaaris juba üle kahe sajandi. “Loomine” põhineb Piibli loomislool, psalmidel ning John Miltoni poeemil “Kaotatud paradiis“. “See on väga positiivne teos, millest saame õppida tänapäevalgi. Näiteks seda, kuidas olla ikka ja jälle üllatunud kõige meid ümbritseva üle, kuidas olla õnnelik elu enese, mitte ainult suurema palganumbri või pikema puhkuse üle. See meenutab mulle justkui Eesti elu aastal 1991 – kõik on täis lootust ja veel ei ole pettumusi,” just nii kommenteeris teost dirigent Daniel Reuss, kes veel täna ja homme annab esitusele Estonia kontserdisaalis viimast lihvi.

Peainglite Gabrieli, Urieli ja Rafaeli ning Aadama ja Eeva osasid kehastavad tunnustatud oratooriumisolistid sopran Aile Asszonyi (Rahvusooper Estonia), tenor Mati Turi ja bass Konstantin Wolff, kellel seljataga arvukalt erinevaid kogemusi seosest Haydni “Loomisega”. Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Eesti Riiklikku Sümfooniaorkestrit juhatab EFK peadirigent Daniel Reuss.

Bassisolist Konstantin Wolff: “Minu jaoks eristab “Loomist” kõigist teistest oratooriumidest ning teeb selle eriti väärtuslikuks kogu teost läbiv rõõm. See on minu jaoks kui universaalne hümn elule endale.” Meenutusena ajaloost aga katkend ühe 1799. aastal Viini Burgtheateris “Loomise” esiettekandel käinud muusikasõbra kirjast: “Kuulus Haydn on pannud maailma loomise muusikasse […] Me kuulsime rajuvihma ja vetevoolu, linnud tõepoolest laulsid ja lõvi möirgas ja võis kuulda isegi ussikesi, kes roomasid maa seest välja. Lühidalt kokkuvõttes pole ma mitte kunagi lahkunud teatrist nii rahulolevana …”

Täpsem kontserdiinfo: https://www.erso.ee/?concert=loomine