Aasta muusik 2012 Paavo Järvi ja tema edukas dirigendiaasta

31. detsember 2012.

Aasta muusiku tiitel läheb inimesele, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud viljakat koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga. Varasematel aegadel anti tunnustust välja nimetuse all Eesti Raadio aasta muusik. Seekordse tiitli pidulik üleandmine toimub 1. jaanuaril 2013, kui Paavo Järvi juhatab Estonia kontserdisaalis ERSOt Eesti Kontserdi ja Hennessy uusaastakontserdil. Kontserdist saavad Klassikaraadio ja Eesti TV otseülekandes osa ka paljud huvilised väljaspool Tallinna. Selle õhtu kava on pisut tavatu, aga kaunis ning kohati tõsinegi ja virtuoosne süvitsiminek klassikapärandisse – kui Johann Straussi opereti “Nahkhiir” avamängu järel tulevad ettekandele Johannes Brahmsi Topeltkontsert kuulsate saksa solistidega (Christian ja Tanja Tetzlaff), Tõnu Kõrvitsa kaks pala “Kreegi vihikust” (kaastegev tütarlastekoor Ellerhein) ja Jean Sibeliuse populaarne V sümfoonia, mis samuti valmis suurel helimeistril tema 50. sünnipäevaks.

Paavo Järvi aasta on olnud edukas ja leidnud suurt tähelepanu ka välismaal. Lisaks tunnustusele Eestist sai ta tänavu Prantsusmaalt kunstide ja kirjanduse ordeni ning Saksamaalt Hindemithi preemia. Linnulennul vaadates aastale 2012, mis oli meie dirigendi 50. eluaasta, on kontserdilavadelt, aga ka muusikaavalikkuse tähelepanu poolelt meenutamist väärivat palju.

Lõppeva aasta avas Paavo Järvi Vene Rahvusorkestri ees Moskvas Erkki-Sven Tüüri teosega “Aditus”. Järgnes väike reis Orchestre de Paris’ga Aix en Provence’i, seekord keskpunktis Johannes Brahms, Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie’ga (DKB) olid kavas Brahms, Schumann ja Mozart. Frankfurti RSO-ga tegi ta Hispaania-turnee, kavas vaid Anton Bruckneri Sümfoonia nr. 8. Märtsis DKB ja Robert Schumanniga taas Saksamaal, siis aga DKB-ga Varssavis Rahvusfilharmoonias kuu lõpul koguni kolme Schumanni-kavaga.

Aprillis kõlasid Pariisis jällegi Brahms, Schumann, Schubert ja Richard Strauss, ERSO ees sündis põnev ajalooline Dmitri Šostakovitši kava ja toimus aasta esipoole teine külaliskontsert, kuulsate Müncheni Filharmoonikutega (Britten, Grieg, Sibelius). Aga 14. aprill oli päev, mil Paavo viis Orchestre de Paris’ 23-aastase vaheaja järel Moskvasse, nüüd kutsutuna IV Mstislav Rostropovitši nimelisele rahvusvahelisele festivalile.

Noore maestro Järvi esinemisgraafik on niivõrd tihe, et sellest ei saa ühte sõnumisse kõike olulistki mahutada. Juunikuu esipoole veetis Paavo Järvi Frankfurti Raadio SO-ga Aasia turneel, solistideks noored ameeriklannad pianist Alice Sara Ott ning viiuldaja Hilary Hahn. Alustati Tokyost ja lõpetati Seouli Kunstidekeskuses. Peab veelkord toonitama, et Paavol on alati esmaklassilised noored solistid, nii oli ka Moskvas USA tšellist Alisa Weilerstein.

Juunikuu lõpul viis Järvi Frankfurti orkestri Rheingau festivalile, seejärel tõi Orchestre de Paris’ aga samuti külalisesinemisele Saksamaale, Bad Kissingeni festivalile. Järgnesid kaks põnevat kava 26. ja 29. juulil Pärnus Järvi Suvefestivalil. Paavo loodab enda kokku pandud Järvi festivaliorkestrist aina rohkem ja rohkem ka tulevikus. Selle oluline missioon on noorte andekate välismaal olevate Eesti muusikute toomine festivalile.

Uue hooaja algul mängis Pariisis Järvi käe all tipp-pianist Lang Lang, DKB ees kõlas ta esituses koguni kahes kavas Erkki-Sven Tüüri muusika: “Show” ja “Questions”, üks orkestri kodulinnas Bremenis ja teine Beethoveni festivalil Bonnis. Aasta lõpukuudel ikka oma orkestrid, sh Orchestre de Paris’ga reis nelja Saksa ja nelja Šveitsi keskusse, ainsa külalisorkestrina Deutsches Symphonie-Orchester Berlin Berliini Filharmoonia suures saalis. Juubelisünnipäeva künnisel tulid proovid ERSO-ga, sünnipäeval 30. detsembril juhatab noor Järvi Eesti Riiklikku Sümfooniaorkestrit koduses Pärnus.

Paavo Järvist kirjutatakse palju
Detsembrist: Bremeni Kreiszeitung avaldas 2. detsembril retsensiooni Järvi Mozarti ja Šostakovitši kavast DKB-ga ja Hilary Hahniga solistina; kui Paavo Järvi Schumanni-CD (DKB, Sony Classical) valiti nädala plaadiks Põhja-Saksa (NDR) Raadios, saatis seda 17. detsembril eetris Friederike Westerhausi kena, tunnustav arvustus (“see plaat on täiesti fenomenaalne!”), NDR Sümfooniaorkestri kodulehel on selle tutvustuse kõrval veel Paavo teistegi CD-de reklaame. Samaviisi edastab “The Paavo Project” Sirbi 21. detsembri “Muusikamaailmas” Paavo Järvist ilmunu; aga 28. detsembri Deutschlandradio avaldas Holger Hettingeri väga põhjaliku intervjuu “Dirigent Paavo Järvi filosofeerib oma elukutse üle”. Ära on toodud ka Eestis ilmunud teave aasta muusiku“ kohta. Novembrikuust on siin meediadokumente tallele pandud koguni 29(!).

Klassikaraadio osutab Paavo Järvile juubeli puhul tähelepanu mitmeid kordi  kontserdivõtete, plaadivõtete ja eraldi saadetega, tähtmuusikutele pühendatud 30. detsembri “Braavo!” sarjas on eetris Mirje Mändla intervjuu päeva juubilari Järviga, ja 6. jaanuaril on Paavo Järvi ETV “Tähelaevas”.