Portree. Arvo Volmer

04. november 2012.

4. novembril 2012 tähistas 50. juubelisünnipäeva silmapaistev Eesti dirigent Arvo Volmer, keda teatakse ja hinnatakse paljudel maailma  kontserdilavadel ja ooperiteatrites.
Portreesaate koostas Klassikaraadio toimetaja Tiina Kuningas.
Kuula

Arvo Volmer on õppinud dirigeerimist Tallinna konservatooriumis (praegune Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia) professor Olev Oja ja professor Roman Matsovi juhendamisel (1980–1985) ning Peterburi konservatooriumis professor Ravil Martõnovi juhendamisel (1985–1990). Lisaks on ta täiendanud end Ameerika Ühendriikides Helmuth Rillingi meistrikursustel.

Dirigendikarjääri alustas Arvo Volmer 1985. aastal Estonia teatris. 1987. aastast oli ta samaaegselt seotud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga, mille peadirigent ja kunstiline juht ta oli aastail 1993–2001. 1989. aastal Kopenhaagenis toimunud rahvusvahelisel Nikolai Malko nimelisel noorte dirigentide konkursil saatis teda edu ning järgnes rahvusvaheline tunnustus. Arvo Volmeri ulatuslik tegevus dirigendina hõlmab maailma mitut kontinenti. Ta on korduvalt juhatanud selliseid orkestreid nagu BBC Philharmonic (Manchester), City of Birmingham SO, Berliini Raadio SO, Sydney ja Melbourne’i sümfooniaorkestrid, Prantsuse Rahvusorkester jt.

Arvo Volmeri loometeed illustreerib mitmekülgne plaadistamistegevus, mis hõlmab suurel hulgal Eesti ja välismaist muusikat minevikust tänapäevani. Olulisemad plaadistused on Leevi Madetoja kogu orkestriloomingu salvestus Oulu Linnaorkestriga (Alba Records, 1998–2000), Eduard Tubina kõigi sümfooniate plaadistus ERSOga (Alba Records, 1999–2003), mille eest ta pälvis 2002. aastal Eesti Vabariigi kultuuripreemia, Tubina balleti “Kratt” esmaplaadistus ERSOga (Alba Records, 2005) ning Cyrillus Kreegi Reekviemi plaadistus Rahvusooper Estonia SO ja koori ning tütarlastekooriga Ellerhein (Alba Records, 2007), mis on teose 1927. aastal valminud eestikeelse originaalversiooni esmakordne salvestus.

Aastail 2004-2011 oli Arvo Volmer Rahvusooper Estonia loominguline juht ja peadirigent. 2004. aastast on ta ka Adelaide’i sümfooniaorkestri kunstiline juht ja peadirigent. Lisaks on Volmer aktiivselt tegev ka Moskva Suures Teatris, Soome Rahvusooperis, Norra Rahvusooperis jm.