ERSO ja Olari Elts toovad publikuni kaks Eesti esiettekannet

06. november 2012.

ERSO neljapäevane kontsert Olari Eltsi dirigeerimisel on eltsilikult põnev ja intrigeeriv, ühendades klassika millegi täiesti uue ja üllatavaga. Publikuni tuuakse kaks Eesti esiettekannet: filmimuusika megastaar John Williamsi teos “Viis püha puud” fagotile ja orkestrile ning Robert Schumanni “Zwickau-sümfoonia”.

Ameerika helilooja, dirigent ja pianist John Williams on maailma filmimuusika vaieldamatu megastaar, just tema on kirjutanud muusika sellistele filmidele nagu “Tähesõjad”, “Superman”, “Indiana Jones”, “Jurassic Park”, “Schindleri nimekiri”, “Harry Potteri” kolm esimest filmi jpt. Ta on võitnud viis Oscarit, neli Kuldgloobust, seitse Briti Filmiakadeemia auhinda ning 21 Grammyt. Oma 47 Oscari-nominatsiooniga on ta Walt Disney järel enimnomineeritute nimekirjas teisel kohal. 1995. aastal New Yorgi Filharmoonikute 150. aastapeva puhul loodud “Viis püha puud” on kirjutatud selle orkestri esifagotist Judith LeClairile. Teose viis osa on pühendatud keldi mütoloogias pühaks peetud puudele. “Tänapeval, mil meie teadlikkus metsade hävitamisega kaasnevatest tagajärgedest aina süveneb, on päris valgustav meenutada, et meie esivanemad palvetasid enne iga puu langetamist.” (John Williams). Soleerib ERSO fagotirühma kontsertmeister ning tunnustatud kammermuusik Peeter Sarapuu, kelle puhul on esile tõstetud nii probleemitut tehnilist suutlikkust kui kuulamapanevat musitseerimislaadi. “Sarapuu pole sära taotlev solist ega tehnikaga epateeriv virtuoos. Tema esitatu on kuidagi aus ja lakikihita, ent elus ning südamlik.” (Heili Vaus-Tamm, Sirp 18.05.2007).

Esmakordselt Eestis kõlab ka Robert Schumanni harvaesitatav noorpõlveteos, Beethoveni helikeelest mõjutatud, lõpetamata jäänud nn “Zwickau-smfoonia”, kontserdi teises pooles aga Beethoveni II sümfoonia.

Kontserti juhatab ERSO ja Helsingi Linnaorkestri peakülalisdirigent Olari Elts, kes vaatamata oma tihedale turneede graafikule jõuab ERSO ette sel hooajal neljal korral. Oktoobri algul juhatas ta Milwaukee sümfooniaorkestrit Ameerika Ühendriikides, seejärel Helsingi Linnaorkestrit Soomes ning novembri teises pooles siirdub Birminghami sümfooniaorkestri ja Šoti kammerorkestri ette Suurbritannias.


8. november 2012 kell 19 — Estonia kontserdisaal

Robert Schumann. Sümfoonia g-moll “Zwickau” (lõpetamata)
John Williams. “Viis püha puud” (fagotikontsert)
Ludwig van Beethoven. Sümfoonia nr 2 D-duur, op 36

PEETER SARAPUU (fagott)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent OLARI ELTS

Loe lähemalt: https://www.erso.ee/?concert=viis-puha-puud