Paavo Järvi suvised kontserdid oma Pariisi ja Frankfurti orkestritega

23. august 2012.

Juhatanud suve alguspäevil Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestrit juba traditsiooniliselt Rheingau muusikafestivali avamisel Saksamaal ning Orchestre de Paris’d nende residentsis Pariisi Salle Pleyel’is, viis Paavo Järvi ka Pariisi orkestri Saksamaale ning tuli seejärel Pärnusse, et töötada Järvi Suvefestivali orkestri uuenenud koosseisu ja uute kavadega.

Peadirigent Paavo Järvi on juhatanud Frankfurti raadio orkestrit ka varasemate Rheingau festivalide avamisel. Tänavugi tehti seda Eberbachi kloostri müüride vahel kahe populaarse klassikateosega – kanti ette Claude Debussy „Meri“ helilooja 150. sünniaasta puhul, mis möödub just täna, ning Carl Orffi samaviisi surematu lavaline oratoorium „Carmina Burana“. Väljamüüdud kontserdid toimusid 23. ja 24. juunil.

Paar päeva hiljem dirigeeris Järvi juba Salle Pleyel’is oma Orchestre de Paris’d, kavas sh nii Charles Gounod’ kui Dmitri Šostakovitši sümfooniad nr 1. Seejärel viis peadirigent oma orkestri Saksamaa kuulsale Bad Kissingeni suvefestivalile „Kissinger Sommer“. Kontserdid toimusid 6. ja 7. juulil Bad Kissingeni Regentenbau’s. Mängiti kolme instrumentaalkontserti (Beethoven, Saint-Saëns, Chopin), Šostakovitši Sümfooniat nr 1 ning mõlemat Edvard Griegi süiti muusikast draamale „Peer Gynt“.

Juulikuu keskpaik jäi Paavole hingetõmbamiseks, mille järel ta asus Pärnus ette valmistama Järvi Suvefestivali orkestrit avakontserdiks 26. juulil ning teiseks kavaks 29. juulil. Samas oli Pärnus alanud Neeme Järvi Suveakadeemia noortele dirigentidele.

Järvi Suvefestivali avakavas Pärnus oli kuulajate ees teos, mida Orchestre de Paris mängib Paavo Järvi käe all alles hooaja avaõhtuil septembrikuu keskel Pariisis – Francis Poulenci „Litanies à la vierge noire“ („Litaaniad Mustale Neitsile“), selle kõrval ka Poulenci „Stabat mater“. 29. juuli kontserdil oli sündmuseks Wolfgang Amadeus Mozarti Kontserdi kahele klaverile KV 365 ettekanne, kus klaveriprofessor Kalle Randaluga tema tuntud meisterlikkuses mängis kõrvuti ta džässipianistist poeg Kristjan Randalu, pannes publikut kuulama oma ootamatult peene tunnetusega musitseerimisega.

Neil päevil on Paavo Järvi taas oma Franfkurti orkestri ees, kellega tehakse väike Euroopa-turnee: eile mängiti Amsterdami Concertgebouw’s ning homme esinetakse Saksamaal Wiesbadenis Rheingau festivali lõpetuseks: 21. augusti kavas olid Johannes Brahmsi „Traagiline avamäng“, Robert Schumanni Klaverikontsert, solistiks Khatia Buniatišvili, ja Franz Schuberti „Suur sümfoonia“ nr 9. 23. augustil tehakse Wiesbadeni Kurhaus’is Hesseni Ringhäälingu tellituna Peter Ruzicka uusteose „Clouds“ maailmaesiettekanne, samas Schumanni Klaverikontsert ning Gustav Mahleri samuti suur Sümfoonia nr 1 („Titaan“). Neid kontserte peab Frankfurti orkester oma uue hooaja alustuseks. Hooaeg statsionaaris algab Frankfurti Alte Operis aga 6. septembril, mil solistiks tuleb legendaarne hiina pianist Lang Lang. 23. augusti kontserti saab otse jälgida Arte Live Webi kaudu ning see on Hesseni Ringhäälingus programmis h2-kultur eetris 27. augustil.

Äsja ilmus BBC Music Magazine’i septembrinumber, mis on pühendatud selle maailmas enimmüüdava muusikaajakirja ilmumise 20. sünnipäevale. Numbri avarubriigis „The Full Score“ avaldatakse koos dirigendi suure fotoga pikem teade Paavo Järvi asumisest 2015. aastal Tōkyō NHK Sümfooniaorkestri peadirigendi ametisse ning tutvustatakse lühidalt koos fotodega kogu Järvide-dirigentide perekonda. Maailmapress avaldas selle teate esmaselt juba 6. juulil, just päev pärast Neeme Järvi juubelikontserti ERSO ees Tallinnas.