Pärdi sümfooniad ETVs 1/2

10. oktoober 2011.

Neljapäeval, 13. oktoobril kell 22.40 näitab ETV esimest osa 9. septembril Noblessneri valukojas toimunud kontserdist, kus kanti esimest korda maailmas ühel kontserdil ette kõik Arvo Pärdi neli sümfooniat. Kontserdi esimeses pooles kõlavad Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja Tõnu Kaljuste esituses kolm esimest sümfooniat. Esimene sümfoonia valmis 1963. aastal Konservatooriumi lõputööna ja on pühendatud Arvo Pärdi õpetajale Heino Ellerile. Teine sümfoonia on aastast 1966 ja seal kasutatakse orkestripillide kõrval ka piiksuvaid kummist mänguasju ning krabisevat tsellofaanpaberit. Kolmas sümfoonia kirjutati 1971. aastal ja on pühendatud Neeme Järvile. Režissöör Marek Miil, juhtoperaator Ivar Murel, helirežissöör Tanel Klesment, produtsent Ruth Alaküla.