ERSO osales Läänemere Festivalil

28. august 2011.

27. augustist kuni 4. septembrini toimuva Läänemere Festival avakontsert oli pühendatud kolme Balti riigi taasiseseisvumise 20. aastapäevale. Eestit esindasid Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Rahvusmeeskoor, dirigent Tõnu Kaljuste, kõlasid Arvo Pärdi “In principio” ja Veljo Tormise “Kolm mul oli kaunist sõna”. Läti oli esindatud Läti Raadio Koori ja Pēteris Vasksi muusikaga, Leedu tütarlastekooriga Liepaites ning Mikalojus Konstantinas Čiurlionise muusikaga. Maailmaklassikast toodi ettekandele Ludwig van Beethoveni kantaat “Meeresstille und Glückliche Fahrt”. Kontserdi kulminatsiooniks kujunes lisapala, Läti helilooja Boriss Rezniksi poolt spetsiaalselt 20 aastat tagasi toimunud Balti keti ajaks kirjutatud laul “Ärgake, Baltimaad!”.

Pidulikul kontserdil Berwaldhallenis osalesid Rootsi kuningas Karl Gustaf XVI ja kuninganna Silvia ning eri riikide valitsuste ja diplomaatiliste korpuste esindajad. Pidulikust sündmusest võttis osa ka Eesti Vabariigi kultuuriminister Rein Lang.

Üheksandat korda toimuva Läänemere Festivali korraldaja on Rootsi Raadio, eestvedajateks on kõigil aastail olnud dirigendid Esa-Pekka Salonen ja Valeri Gergijev ning Stockholmi Berwaldhalleni direktor Michael Tydén. Järgmistel kontsertidel astuvad üles Peterburi Maria teatri solistid, koor ja orkester Valeri Gergievi juhatusel, Rootsi Raadio Sümfooniaorkester ja Rootsi Raadio Koor (dirigendid Daniel Harding, Peter Dijkstra ja Esa-Pekka Salonen), Baltic Youth Philharmonic Kristjan Järvi juhatusel, I, Culture Orchestra ning mitmeid vokaal- ja instrumentaalsolistid.

ERSO-le oli see juba kolmas kord Läänemere Festivalil osaleda: 2005. aastal anti kontsert Arvo Volmeri ja 2006. aastal Paavo Järvi juhatusel.


Kuula avakontserdi ülekannet ning Kersti Inno intervjuud Mirje Mändla ja Tõnu Kaljustega: http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1274363&lang=

Vaata fotosid festivali avamisest: http://gallery.me.com/arnehycken#101030
Vaata fotosid avakontserdist: http://sverigesradio.se/press/bilder/bwh/110827/index.htm