Pärnu kontserdimajas meenutatakse Peeter Liljed

20. oktoober 2010.

Homme õhtul toimub Pärnu kontserdimajas Eesti riikliku sümfooniaorkestri (ERSO) kauaaegse peadirigendi Peeter Lilje 60. sünniaastapäevale (1950-1993) pühendatud kontsert.

Eesti kontsertkoor ja ERSO kannavad dirigent Neeme Järvi juhatusel ette Wolfgang Amadeus Mozarti klaverikontserdi ja Johannes Brahmsi reekviemi.

Mozarti teose ettekandmisel soleerib pianist Kalle Randalu, Brahmsi esitavad solistid Janice Watson (sopran, Suurbritannia) ja Rauno Elp (bariton, rahvusooper Estonia).

Pärnuga sidusid Liljed igasuvised kontserdid ERSOga, mis 1980ndatel toimusid Endla teatri saalis.

Interpreetidest tegi Lilje tihedaimat koostööd Kalle Randaluga. Nende aastate sisse jäi väga palju ühiseid esinemisi, elamusi, õnnelikku koostööd, ülevaid hetki.

Peeter Lilje lõpetas Tallinna konservatooriumi koorijuhtimise erialal 1974. aastal, õppides samas Roman Matsovi juhendamisel orkestridirigeerimist.

Leningradi konservatooriumi lõpetas ta 1980. aastal orkestridirigendina.

1975–1993 töötas Lilje dirigendina Estonia teatris. ERSO ees debüteeris ta 1976. aastal Tubina IX sümfoonia esiettekandega. Koostöö ERSOga kestis elu lõpuni, aastail 1980–1990 oli Lilje orkestri peadirigent. Oma elu kolmel viimasel aastal 1990–1993 töötas ta aga Soomes Oulu linnaorkestri peadirigendina.

Lilje repertuaaris kuulus tähelepanuväärne koht üle 30 vokaalsümfoonilisele suurvormile. Sümfoonilises muusikas sobisid tema natuuriga dramaatilised helitööd, näiteks Beethoveni, Brahmsi, Tšaikovski, Sibeliuse ja Šostakovitši sümfooniad. Ta on olnud paljude Eesti heliloojate teoste esmaettekandja ning salvestaja.

Peeter Lilje 60. sünniaastapäevale pühendatud kontsertide kava on tähenduslik mitmel põhjusel.

Kontserdi esimeses pooles soleerib dirigendi kauaaegne sõber ja lavapartner Kalle Randalu. Kui Lilje juhatusel on Mozarti klaverikontserdid ERSO esituses kõlanud 56 korral, siis neist 43 juhul oli solist just Randalu.

http://www.24tundi.ee/?id=329085