Neeme Järvi ja ERSO mälestavad Peeter Liljed

21. oktoober 2010.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) vastne peadirigent Neeme Järvi, pianist Kalle Randalu ja teised solistid esinevad täna Pärnus ja homme Tallinnas kontserdiga dirigent Peeter Lilje (1950-1993) mälestuseks.

ERSO alanud hooaja nähtav osa kavasid on seotud orkestri peadirigentidega. Uue hooaja peadirigent Neeme Järvi on juhatanud avakontserdid, seejärel seisis orkestri ees eelmine peadirigent Nikolai Aleksejev, tulemas on varasema peadirigendi Arvo Volmeri kontserdid.

Tänane kontsert algusega kell 19 Eesti ühes parema akustikaga saalis Pärnu Kontserdimajas ning homme õhtul samal ajal Estonia kontserdisaalis pühendatakse ERSO omaaegse peadirigendi (1980-1990) Peeter Lilje mälestusele, kes 13. oktoobril oleks saanud 60-aastaseks. Kavas on teosed, mille ettekanded tema juhatusel kujunesid meil sündmusteks.

Peeter Lilje kauaaegne koostööpartner ja sõber pianist Kalle Randalu mängib Wolfgang Amadeus Mozarti Klaverikontserdi nr 24 c-moll, õhtu teise suurteosena kõlab Johannes Brahmsi “Saksa reekviem” (1868) sopranile, baritonile, koorile ja orkestrile. Reekviemi solistideks on Janice Watson Suurbritanniast, kes äsja esines ka Neeme Järvi juhatatud kontserdil London Philharmonic Orchestraga, ning Rahvusooper Estonia solist Rauno Elp. Laulab Eesti Kontsertkoor, mille on ette valmistanud Veronika Portsmuth.

Peeter Lilje oli 1981. aastal see, kes Brahmsi reekviemi Eestis esmaettekandele tõi, olles pärast Neeme Järvi lahkumist Nõukogude Eestist ja ERSO peadirigendi ametikohalt määratud 1980. aasta algusest ootamatu väljakutsega meie esindusorkestri peadirigendiks.

Kontserdist Tallinnas teeb homme otseülekande Klassikaraadio. Kuni 22. oktoobrini on Estonia kontserdisaali fuajees avatud Peeter Lilje mälestusnäitus.

http://uudised.err.ee/index.php?06218038=