Neeme Järvist saab ERSO peadirigent

18. august 2009.

Järgmisest, 2010/2011. aasta hooajast asub Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri peadirigendi ja kunstilise juhina ametisse maestro Neeme Järvi. Eellepingule ERSO ja Neeme Järvi vahel kirjutati eile kultuuriministeeriumis alla.

ERSO direktori Andres Siitani sõnul tegid nemad ettepaneku, mille kultuuriministeerium kohe ka heaks kiitis. Siitani arvates on Neeme Järvi kindlasti parim valik ERSO kunstilise tüüri juurde. «ERSO on viimaste peadirigentide käe all jõudsalt arenenud ning Neeme Järvi oma oskuste ja karismaga on kindlasti tõsine samm, et areng jätkuks ja ERSO Euroopa tipporkestrite hulka tõuseks,» ütles Siitan.

Siitan mainis ka, et Järvit on ka varem ERSO juhiks kutsutud, kuid veel mõni aasta tagasi polnuks see mõeldav, kuna töökoormus USAs oli selleks liiga suur.  Nüüd on Järvi otsustanud oma töökoormust Ameerikas vähendada ning nõustus ERSO pakkumisega Siitani sõnul küllaltki kiiresti, läbirääkimisi peeti alates varakevadest.

Koormuse vähendamine USAs tähendab seda, et peadirigendi ja kunstilise juhi ametit ta seal enam ei pea. Lõppenud hooaeg oli Järvile New Jersey sümfooniaorkestri peadirigendi ja kunstilise juhina viimane. «Neeme Järvi ei taha enam pidevalt eri kontinentide vahel pendeldada ning otsustas keskenduda rohkem Euroopale,» lisas Siitan.

ERSO peadirigendi ja kunstilise juhi ametis vahetab Neeme Järvi välja Nikolai Aleksejevi, kellel  tänavu septembris algab ERSO ees üheksas hooaeg. Järviga sõlmitava lepingu esialgne pikkus on kolm hooaega. Leping pikeneb automaatselt, kuni üks pooltest avaldab soovi see lõpetada.

Neeme Järvist saab ERSO üheksas peadirigent ning ta on esimene, kes asub sellesse ametisse teist korda. Järvi oli ERSO kunstiline juht ka aastatel 1963–1979 ning on seni pikima staažiga ERSO peadirigent. Sel perioodil tõusis ERSO tase märgatavalt, Järvi taktikepi all jõuti Nõukogude Liidu juhtivate orkestrite hulka.

1980. aastal emigreerus Järvide perekond Ameerika Ühendriikidesse ning pärast seda on Järvi olnud Göteborgi sümfooniaorkestri, Šoti kuningliku rahvusorkestri, Detroiti sümfooniaorkestri ja viimati, alates 2005. kuni lõppenud hooajani New Jersey sümfooniaorkestri peadirigent. Praegu on Neeme Järvi ka Haagi Residentie Orkesteri ehk Haagi Filharmoonikute peadirigent.

Neeme Järvi ise jäi eile Postimehele tabamatuks, sõites kohe pärast lepingu sõlmimist välismaale.

Järvi orkestrid

Peadirigendina on Järvi juhatanud  järgmisi orkestreid:
•    ERSO (1963–1979)
•    Göteborgi sümfooniaorkester
•    Šoti Kuninglik Rahvusorkester
•    Detroidi sümfooniaorkester
•    New Jersey sümfooniaorkester
•    Haagi Residentie Orkester (Haagi Filharmoonikud).

http://www.postimees.ee/?id=153645