Järvi viib ERSO parimatele lavadele

18. august 2009.

ERSO direktor usub, et karismaatilisusega viib Neeme Järvi orkestrit kiires tempos edasi.

Maailma mainekamate orkestrite ette oodatud maestro Neeme Järvi asub järgmisel aastal ligi 50-aastase vaheaja järel taas ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi kohale.

Nimelt allkirjastasid Neeme Järvi ja ERSO direktor Andres Siitan eile kultuuriminister Laine Jänese juuresolekul eellepingu, mille kohaselt asub maestro 2010. aasta septembris ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi kohale. Just Jänes ja Siitan tegid maestrole ettepaneku ERSO etteotsa asuda.

Järvi oli ERSO, tollase Eesti Raadio sümfooniaorkestri kunstiline juht aastatel 1963–1979 ning on seega seni pikima staažiga ERSO peadirigent.

„Imelik on nüüd, ligi 50 aastat hiljem, tulla tagasi värske ja noorena seda tööd jätkama,” ütles maestro eile pärast lepingu allkirjastamist oma lühiintervjuus Eesti Päevalehele. „See on uus ja huvitav ülesanne, mis paneb vere kihama – kuhu edasi ja kuidas eesti muusikat maailma viia. Olen tõesti väga õnnelik siin tagasi olles.”

Oma töid ja tegemisi mujal maailmas Järvi siiski ei jäta. Kuigi lõppenud hooaeg jäi maestrol New Jersey sümfooniaorkestri peadirigendina viimaseks, jätkab ta tööd Haagi Residentie orkestri (Haagi Filharmoonikud) peadirigendina. Algaval hooajal juhatab Järvi ka selliseid tipporkestreid nagu Londoni Filharmoonia orkester, Pariisi Orkester, Kuninglik Concertgebouw’ orkester, Philadelphia Orkester jt. „Suure osa oma ajast pühendan tulevikus siiski ERSO-le,” kinnitas Järvi.

Järvi tõdes, et on läbi aastate maailmatasemel orkestreid juhtinud ja juhib ka järgnevatel aastatel. „Olen maailmas tuntud nimi ja tänu sellele on mul ka võimalus ERSO maailma parimatele kontserdilavadele viia. On hea, et ERSO saab sellise kogemusega dirigendi,” muheles maestro ka ise.

http://www.epl.ee/artikkel/475842