KULTUURIMINISTEERIUMI PRESSITEADE: Neeme Järvist saab aasta pärast ERSO kunstiline juht ja peadirigent

17. august 2009.

Esmaspäeval, 17. augustil kirjutati kultuuriministeeriumis alla eelleping Neeme Järvi ja Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri vahel, mille kohaselt 2010. aasta septembris asub maestro Järvi ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi kohale. Ta vahetab selles ametis välja Nikolai Aleksejevi, kellel algab tänavu septembris üheksas hooaeg ERSO peadirigendi ja kunstilise juhina. Maestro Järviga sõlmitava lepingu esialgne pikkus on kolm hooaega. Leping sõlmitakse automaatselt pikenevana, kuni üks osapooltest avaldab soovi selle lõpetamiseks.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on tal väga hea meel, et maestro Järvi võttis selle ettepaneku vastu. „Minu arvates on tegemist viimase aja ühe tähtsaima kultuuripoliitilise otsusega, mille tulemused saavad nähtavaks juba lähiajal,“ ütles minister Jänes.

ERSO direktor Andres Siitan: „Neeme Järvi peadirigendiks tulek on parim, mis ERSOga tänasel päeval juhtuda võib. Orkester on viimaste peadirigentide käe all teinud jõudsa edasimineku ning leping maestro Järviga on arengu jätkumise tagatis. Neeme Järvi on praegu üks oodatumaid dirigente mainekate Euroopa ja Ameerika orkestrite ette. Ka algaval hooajal juhatab ta näiteks selliseid orkestreid nagu London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Royal Concertgebouw Orchestra, Philadelphia Orchestra jt. Just Neeme Järvi on see, kes suudab viia ERSO maailma tipporkestrite hulka.“

Neeme Järvist saab ERSO üheksas peadirigent ning esimene, kes asub sellesse ametisse teistkordselt. Maestro Neeme Järvi oli ERSO kunstiline juht aastatel 1963–1979 ning on seega seni pikima staažiga ERSO peadirigent. Neeme Järvi esimesel peadirigendiperioodil tõusis märkimisväärselt orkestri kunstiline tase ning ERSO jõudis Nõukogude Liidu juhtivate orkestrite hulka. 1980. aastal emigreerus Järvide perekond Ameerika Ühendriikidesse ning pärast seda on Neeme Järvi olnud Göteborgi Sümfooniaorkestri, Šoti Kuningliku Rahvusorkestri, Detroidi Sümfooniaorkestri ja New Jersey Sümfooniaorkestri peadirigent. Käesoleval ajal on ta ka Haagi Residentie Orkestri (Haagi Filharmoonikud) peadirigent.