ERSO peadirigenti asendas esiklarnetist

12. september 2008.

Halb lennuilm Siberis sekkus Eesti Kontserdi hooaja avakontserti kolmapäeva õhtul Vanemuise kontserdimajas.

Tartus viimse kohani välja müüdud saali ees Eesti Riiklikku Sümfooniaorkestrit juhatama pidanud peadirigent Nikolai Aleksejev ei jõudnud kontserdile, sest Irkutskis ei olnud lennuilma.

Kindlalt ja rõõmuga

Selles suurlinnas Baikali järve lähedal asendas rahvusvaheliselt tunnustatud Nikolai Aleksejev haigestunud maestrot Juri Temirkanovit. Vanemuise kontserdimajas asendas ERSO peadirigenti Aleksejevit aga avakontserdil sellesama orkestri esiklarnetist, endine Vanemuise teatri peadirigent Toomas Vavilov.

Klarnetirühma kontsertmeister Vavilov tuli Tambergi «Festivo» esiettekande, Sibeliuse viiulikontserdi ja Dvořáki 7. sümfoonia dirigeerimisega toime kindlalt ja suure rõõmuga. Sealjuures sütitas ta emotsionaalselt nii orkestrante ja solisti, maailmakuulsat USA viiuldajat Sarah Changi, kui ka publikut.

CD-d said otsa

Kontserti kroonis noore korea juurtega kauni viiuligeeniuse soleerimine. Publik tänas Sarah Changi rohke aplausiga. Seda jagus tavatult isegi viiulikontserdi osade vahele, millest eriti esimese osa (allegro moderato) lõpetas solist ülimalt hoogsa poognatõmbega.

Sarah Chang jagas vaheajal autogramme tema osalusel salvestatud CD-dele, nende napp varu (vaid 18 plaati) lõppes müügilt mõne minutiga. Kui ta asus autogramme jagama kontserdi kavalehtedele, maandus lennuk Nikolai Aleksejeviga ERSO direktori Andres Siitani andmeil Helsingis. Tartus kolmapäeval kõlanud Eesti Kontserdi hooaja avakontserdi kava tuli esitamisele ka eile Jõhvi kontserdimajas. Täna saab seda kuulata Estonia kontserdisaalis.