Eesti Riiklik Sümfooniaorkester saab sünnipäevaks eritempli

18. detsember 2006.

Eesti post annab täna välja eritempli, mis tähistab ERSO 80. tegutsemisaastat.

18. detsembril 1926 läks esimest korda eetrisse Tallinna Raadio-Ringhäälingu kontsert praeguse Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri eelkäijalt, triolt Hugo Schützi juhatusel ning seda kuupäeva peab ERSO ka enda sünnipäevaks. Alates 1975. aastast kannab orkester nimetust Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. ERSO peadirigendid on olnud Olav Roots, Roman Matsov, Neeme Järvi, Peeter Lilje, Leo Krämer ja Arvo Volmer. Alates 2001. aasta sügisest on orkestri peadirigent ja kunstiline juht Nikolai Aleksejev Peterburist, kelle sõnul võib orkestrit iseloomustada vaid ülivõrdes ning neid seob aastatepikkune viljakas koostöö.

Sel kolmapäeval, 20. detsembril toimub Estonia kontserdisaalis ERSO juubelikontsert. ERSO juubelikontserti juhatab orkestrile suurepäraste plaadistustega kõrget rahvusvahelist tunnustust toonud Paavo Järvi, kes on viiendat hooaega ka orkestri kunstilise nõustaja.

“Läbi ajaloo on just ERSO publiku ette toonud Eesti heliloojate teoste esiettekanded, võtnud selle oma südameasjaks. See on väga tähtis osa Eesti kultuuriajaloost ning mulle on suur au olla selle üks osa,” leiab Järvi.

Juubelikontserdil kõlab Johannes Brahmsi muusika, publiku ette tuuakse “Akadeemiline avamäng”, viiulikontsert D-duur ning helilooja esimene sümfoonia. Muutunud on aga solist – Brahmsi viiulikontserdis soleerib ERSO ees jaapani päritolu viiuldaja Akiko Suwanai.