80-aastaselt maailmaturule!

18. detsember 2006.

•• OÜ Raadio Ringhääling orkester, Riigi Ringhäälingu orkester, Eesti Raadio sümfooniaorkester, Eesti NSV raadio- ja televisioonikomitee sümfooniaorkester, Eesti NSV televisiooni- ja raadiokomitee sümfooniaorkester ja aastast 1975 Eesti riiklik sümfooniaorkester ehk ERSO saab 18. detsembril 80-aastaseks.

Teatavasti on igal riigil oma sümbolid, s.t lipp, vapp ja hümn. Kuid igal kultuurriigil on ka kvaliteeditunnused ja need algavad esindussümfooniaorkestrist. Eesti riigi ajalugu on olnud keeruline, pidevalt on vaheldunud kriisid ja katastroofid. ERSO ajaloos peegeldub kõik seesama, kuid ta on katkematult tegutsenud ka sõja ja okupatsioonide ajal, olles seega eesti kultuuri hoidja ka riigi ajaloo rasketel hetkedel.

Maailma tunnustusest enam maksab teadmine, et Eesti riigil on stabiilselt kõrgtasemel püsiv sümfooniaorkester, kes annab aastas umbes 60 (!) kontserti ega tunne publiku-aplausipuudust kusagil. ERSO peadirigent Nikolai Aleksejev on öelnud, et selle orkestriga võib esitada ükskõik millist repertuaari maailma ükskõik millises saalis, ja sama on kinnitanud ka maestro Neeme Järvi. 20. detsembril, kui ERSO tähistab oma soliidset juubelit Estonia kontserdisaalis, on dirigendipuldis orkestri kunstiline nõustaja, ühe Ameerika ja kahe Euroopa tipporkestri peadirigent Paavo Järvi. Palju õnne, ERSO!