PRESSITEADE: Maailma enimmüüdud klassikalise muusika ajakiri BBC Music Magazine tunnistas parimaks Eesti muusikute plaadi

15. märts 2006.

Täna, 15. märtsil jagas BBC Music Magazine esmakordselt auhindu, parimaks heliplaadiks orkestrimuusika kategoorias tunnistati Paavo Järvi, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO), tütarlastekoori Ellerhein ja Eesti Rahvusmeeskoori salvestatud Norra helilooja Edvard Griegi «Peer Gynt».
Orkestrimuusika kategoorias toimus hindamine kahes voorus – BBC Music Magazine’i ekspertidest koosnev komisjon valis selle aastas alguses välja kolm väljapaistvat plaati, kelle poolt kõik lugejad kuu aega hääletada said. Lõpphääletusel edestas eestlaste plaat omas kategoorias Soome Raadio Sümfooniaorkestri poolt Sakari Oramo juhatusel salvestatud Magnus Lindbergi klarnetikontserti, kuid soomlased said auhinna teose esmaplaadistuse eest.

Dirigent Paavo Järvi rõõmustas võidu üle ning rõhutas helikandja Eesti päritolu. «Kogu meie plaat on tehtud Eesti jõududega, auhind on eriline tunnustus Eesti orkestrile ning kooridele – meil on suurepärane meeskond,» ütles Järvi.

Plaadifirma Virgin Classics kaubamärgi all ilmunud heliplaati «Peer Gynt» on pärast ilmumist saatnud märkimisväärne rahvusvaheline edu – lisaks ameerika meediahiiglasele New York Times’ile, mis nimetas möödunud aasta lõpul heliplaati märkimisväärseks saavutuseks ja aasta parimaks üllatajaks klassikalise muusika vallas, on seda esile tõstnud ka ajakirjad Grammophone ja Billboard, järgnes BBC Music Magazine’i auhind. Plaadi edust kõneldes on neljandat hooaega ERSO kunstilise nõustajana tegutsev Järvi rõhutanud suurepärast koostööd orkestri, rahvusmeeskoori ning Ellerheina tütarlastekooriga. «Mulle meeldib, et nad naudivad oma tööd, et nende silmad säravad – kuid kõige tähtsam on seejuures ikkagi hea kvaliteet,» on ta meediale öelnud.
ERSO direktor Andres Siitan kõrvutas auhinda Euroopa meistritiitli võiduga. «See auhind näitab, et oleme oma tegemiste ja tulemustega jõudnud maailmakaardile ja meie tööd on tähele pandud,» lausus Siitan. Plaat on salvestatud Eestis, Estonia kontserdisaalis ning Siitan tõstis esile ka helirežissöör Maido Maadiku suurepärast tööd.

Kokku käis BBC Music Magazine’i andmeil hääletamas 18 000 lugejat, kelle hääled selgitasid lõpplikult välja võidukad helikandjad orkestri-, kammer-, ooperi-, vokaal- ja koorimuusika, samuti parima instrumentalisti kategoorias. Muusikaekspertidest koosnev žürii valis sellele lisaks parima uustulnuka, parima esmaplaadistuse, samuti parima DVD, kuid selgitas välja ka tehniliselt kõige täiuslikuma plaadi ning aasta heliplaadi. Aasta heliplaadiks ning ühtlasi parimaks helikandjaks kammermuusika kategoorias tunnistatati Ungaris alguse saanud, ent juba aastaid Ameerikas residderiva keelpillikvarteti Takács Quartet helikandja “Beethoven: The Late String Quartets”. Helikandja on kvartetile toonud ka ajakirja Grammophone muusikaauhinna.

BBC Music Magazine’i toimetaja Oliver Condy luges esmakordselt toimunud auhindamist kordaläinuks. “12 võitnud plaati näitavad, kui edukas oli 2005 aasta klassikalise muusika plaatide tootmises – helikandjad vastasid äärmiselt kõrgetele standarditele,” kõneles ta.

“Iga plaati hindasid esmalt ausalt BBC Music Magazine’s ekspertidest kriitikud – lõplikke võitjaid sai aga avalikult valida iga lugeja, ning taolist publiku kaasamist pole klassikalise muusika auhindamisel varem olnud.”

Lisainformatsioon: www.bbcmusicmagazine.com/awardwinners.asp

Andres Siitan, ERSO direktor