PRESSITEADE: Guido Kangur ja ERSO aitavad Kuningas Arthuri Galal huule- ja suulaelõhedega lapsi

13. märts 2006.

Eesti vanima heategevuskontserdi Kuningas Arthuri Gala kogutud rahaga loodetakse tänavu soetada hädavajalikud uuringuaparaadid huule- ja suulaelõhedega sündinud laste ravi parandamiseks. Üheksas Kuningas Arthuri Gala toimub 18. mail 2006 Jõhvi Kontserdimajas, kuni 150-kroonised piletid tulevad müügile mai alguses.Traditsiooniliselt ei saa ükski esinejaist ega korraldajaist honorari, mistõttu kogu piletiraha läheb täies ulatuses vajalike aparaatide soetamiseks.

Oma nõusoleku esinemiseks on andnud Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO), dirigent Vello Pähn ning Saksamaal töötav Eesti tenor Juhan Tralla. Käimas on läbirääkimised teiste põnevate meessolistide ning kooriga, samuti astuvad kontserdil üles Guido Kangur ning veel mõned üllatusesinejad.

Igal aastal sünnib Eestis 15-20 huule- ja/või suulaelõhega last. Tegemist on enamlevinud äärmiselt tõsise, kuid ravitava kaasasündinud patoloogiaga, mis nõuab korduvaid operatsioone ja haiglas viibimist lapse sünnist kuni kahekümnenda eluaastani. Huule- ja suulaelõhega lapsed on täpselt sama andekad ja tublid kui teisedki lapsed, korraliku ravi abil kasvab huule- ja suulaelõhega laps terveks ja õnnelikuks täiskasvanuks.

Tänu aparaatidega tehtavatele uuringutele tõuseb operatsioonide tulemuslikkus ning paraneb laste kõne. Uuringute tegemiseks vajaliku aparatuuri (naso-farüngo-larüngoskoop ning nasomeeter) maksumus on kokku ümmarguselt 700 000 krooni.

Legendaarne brittide kuningas Arthur kutsus võrdsete õigustega rüütleid ümara laua ümber, et maailma õiglasemaks ja paremaks muuta. Huule- ja suulaelõhedega sündinud laste aitamine annab neile eakaaslastega võrdsed võimalused ning õige ravi korral saavad nad pürgida tippnäitlejaks või –lauljaks. Näiteks tänane tippnäitleja Guido Kangur sai just tänu lapsepõlves tehtud suulaelõhe operatsioonile kõnevõime ning püüab nüüd oma väikesi saatusekaaslasi aidata, olles patrooniks huule- ja suulaelõhedega laste vanemaid ühendavale mittetulundusühingule “Naerulinnud”.

Annetusi märksõnaga “Naerulinnud” saab teha Kuningas Arthuri Fondi eriarvele nr 10444477777774 SEB Eesti Ühispangas, vastavalt seadusandlusele tuleb ettevõtetel lisada maksekorraldusele registrikood ning eraisikutel isikukood. Kuningas Arthuri Fond on kantud tulumaksu-soodustusega sihtasutuste nimekirja.

Lisainformatsioon:
http://naerulinnud.kolhoos.ee/
www.kuningasarthur.ee
Mart Mikk, Kuningas Arthuri Gala kunstiline juht, 5659369
Anu Ratasep, MTÜ “Naerulinnud” juhatuse liige, 55562929
Guido Kangur, MTÜ “Naerulinnud” patroon, 5025002
Andres Siitan, ERSO direktor, 5021179