Eesti muusika päevadel kõlab rekordarv teoseid

23. märts 2006.

Tallinna laululava panoraamsaalis algavad reedel järjekordsed Eesti muusika päevad. Kaheksa päeva jooksul jõuab 18 kontserdil publiku ette kokku 58 esiettekannet seinast seina žanrites – varasem rekord oli 30 ringis.

Nii on seitse noort heliloojat kirjutanud avakontserdiks uusi koorilaule laulupeo vaimus, Püha Katariina kirikus otsivad Hortus Musicus ja ZUGA ühendatud tantsijad Timo Steineri, Tatjana Kozlova ja Galina Grigorjeva uudisteoste ettekandes vastust küsimusele «Mis paneb mind tantsima?» ja neljatunnisel mammutkontserdil ehitatakse eksperimendi käigus täiesti uus pill.

«Eesti muusika päevadel saab lühikese aja jooksul kuulata võimalikult palju uut eesti muusikat,» kõneles üks festivali kunstilisi juhte Ülo Krigul.

Helilooja Märt-Matis Lill pidas festivali puhul esmatähtsaks eksperimenteerimise võimalust. «Eesti muusika päevad on mõnus laboratoorium,» ütles ta.

Tulve ja Kasemets

Tänavuse festivali keskmes on helilooja Helena Tulve, kelle autorikontsert on kolmapäeval metodisti kirikus. Tulve kontsert on kindlasti üks festivali sisulisi kõrgpunkte.

Kontserdi kava on ainulaadne, hõlmates kronoloogilist ülevaadet Tulve loomingust ja sisaldades ka ühte tema olulisemaks peetavat teost «a travers». Ei puudu ka esiettekanne – uus teos sopranile ja oboele.

Eesti muusika päevade aukülaline on legendaarne avangardist, helilooja Udo Kasemets. Just Eesti muusika päevade jaoks on Kasemets kirjutanud teose «EnergyMassInteracT», mille esiettekanne toimub NYYD Ensemble’i esituses Von Krahli teatris festivali avapäeval.

II rahvusvahelise Lepo Sumera nimelise heliloomingukonkursi finaalkontsert toob laupäeval Tallinna noored heliloojad Hongkongist, Itaaliast, Malaisiast ja USAst.

Tegemist on suurima rahvusvahelise haardega muusikakonkursiga Eestis, finaali jõudnud teosed kannab ette ERSO Toomas Vavilovi juhatusel ja võitjad selguvad vahetult pärast finaalkontserti.

ERSO katlamajas

Festivali lõpetab 31. märtsil Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontsert kultuuritehase Polymer vana katlamaja ruumides.

Ettekandele tulevad Helena Tulve 2004. aasta Pariisi rostrumi võidutöö «Sula» ja Berliinis rahvusvahelise heliloomingupreemia pälvinud Ülo Kriguli «JenZeits». Esiettekandena kõlavad Tõnis Kaumanni «Stabat Mater» ja esmakordselt Eestis Eino Tambergi Trompetikontsert nr 2.

«Eesti muusika päevadel jagub Eesti muusikat nii ülikooli kui tehasesse, nii kirikusse kui ka kunstihoonesse. Teadagi on muusika eelkõige kuulamiseks, aga võib osutuda ka ajendiks tantsuks ja näitemänguks,» kirjutavad festivali juhid Timo Steiner ja Ülo Krigul ürituse tutvustuses.

«Muusika vägi on suur. Tema mõju all väändub teater muusikateatriks, katlamaja muutub kontserdisaaliks. Eesti muusika algab laulust ja lõpeb sulaga – sulavad eelarvamused.»

Eesti muusika päevad tulekul
• Aeg: 24.–31. märts
• Esiettekandeid: 58
• Festivali helilooja: Helena Tulve
• Aukülaline: Udo Kasemets (Kanada)
• Festvali pass: hinnaga 390/190 krooni müügil Eesti Heliloojate Liidus
• Info: www.helilooja.ee/emp