ERSO ülehomme algava hooaja publikumagnetiks on lastekontserdid

15. september 2004.

Eile esitles Eesti Riiklik Sümfooniaorkester oma tänavust kontserdihooaega. Reedel juhatab Estonia kontserdisaalis hooaja avakontserdil orkestrit selle peadirigent Nikolai Aleksejev, kes samas ametis jätkab veel vähemalt kaks aastat. Esitusele tulevad Tormise, Brahmsi ja Šostakovitši teosed.

Eesti dirigentide paraad

ERSO annab sel hooajal ühtekokku umbes 50 kontserti. Kolmandat aastat on orkestri muusikaline nõustaja Paavo Järvi, kelle juhtimisel kerkis ERSO tänavu veebruaris nende muusikakollektiivide hulka, kes on osalenud Grammy-auhinna võitnud heliplaadil.

Sel suvel jõudis kogu Euroopas müüki briti firmale Virgin Classics tehtud heliplaat, kus ERSO esitab Paavo Järvi juhatusel Arvo Pärdi muusikat. Hiljuti lõpetas orkester koostöös RAMi ja Ellerheina tütarlastekooriga Virgin Classicsile Griegi «Peer Gynti» salvestamise.

Orkestri direktor Andres Siitan rõhutas eriliselt, et esmakordselt on lisaks riiklikule toetusele sel hooajal muusikakunsti toetamas ka erakapital.

Suursponsoriks on autofirma Audi, kelle toetuse suurust, mis Andres Siitani sõnul on «märkimisväärne rahasumma», ei soovinud orkestri direktor lepingu konfidentsiaalsusele viidates täpsustada.

Tõnu Kaljuste on hooaja avapooles orkestri ees kõige sagedamini – kolmel korral. Tema juhatusel kõlab rahvusvahelisele muusikapäevale pühendatud kontserdil 1. oktoobril nüüdismuusika rootsi heliloojalt Anders Hill­borgilt.

Klarnetikontserdi «Paabulinnu lood» solistiks on rootsi virtuoos Martin Fröst. See kontsert tõotab tulla visuaalselt köitev, kuna sisaldab nii solisti lavaliikumisi, kostüümivahetust, valgus-show’d kui ka virtuoosset klarnetimängu.

Eesti dirigentidest astuvad sel poolaastal orkestri ette lisaks Tõnu Kaljustele ja Paavo Järvile veel Eri Klas, Vello Pähn, Olari Elts, Kristjan Järvi, Paul Mägi ja Toomas Vavilov. Väliskülalistena juhatavad ERSOt meie kontrabassivirtuoosi Ludwig Juhti 110. sünniaastapäevale pühendatud kontserdil venelane Vladimir Altschuler, Paul Hillier ja norralane Bjarte Engeset.

Lapsed, tähelepanu!

Kõige menukamad on praeguste märkide põhjal aga novembri teises pooles Estonia kontserdisaalis toimuvad lastekontserdid «Buratino, sõbrad ja orkester», kus teleekraanilt tuntud saate «Buratino tegutseb jälle» tegelased korraldavad koos sümfooniaorkestriga tulise ja hoogsa show. Kindlasti saab seal ka palju nalja.

Kui Andres Siitan hooaja esitlusel rääkis, et nende kahe kontserdi piletid on juba praegu peaaegu otsas, kõlas tema hääles pisike murenoot. Hiljem täpsustas ta, et orkester püüab selle kavaga kindlasti korraldada kaks lisakontserti. Buratino-fännidel on veel lootust.

ERSO avakontsert
Kavas Veljo Tormise «Avamäng nr 2», Johannes Brahmsi «Kontsert viiulile, tšellole ja orkestrile» ja Dmitri Šostakovitši «Sümfoonia nr 15»
Dirigent Nikolai Aleksejev
Solistid Viviane Hagner (viiul) ja Jan-Erik Gustafsson (tšello)
17. septembril kell 19 Estonia kontserdisaalis