Eesti tänavuse hea kultuuriaasta tippude tipud

16. september 2004.

Von Krahli «Luikede järve» Bessie-võit New Yorgis täiendab suurepäraselt eesti kõrgkultuuri tänavuse aasta võidukäike maailmas. Väiksemaid tunnustusi jagub veelgi, tippude tipuks kujunesid aga just alljärgnevad sündmused.

Grammy-võit

Eesti klassikalise muusika suurnimed on aastaid olnud Grammy-muusikaauhindade nominentide hulgas, täistabamus saabus tänavu veebruaris. 105 kategoorias jagatud Grammy parima koorimuusika plaadi eest pälvis Virgin Classicsi välja antud «Sibelius Cantatas».

Maailmakuulsa soome helilooja kantaate esitavad plaadil tütarlastekoor Ellerhein, Eesti Rahvusmeeskoor ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Kuldsed grammofonikujukesed said seega koorijuhid Tiia-Ester Loitme ja Ants Soots ning dirigent Paavo Järvi.

Grammysid annab alates 1958. aastast välja NARAS ehk National Academy of Recording Arts & Sciences. 1957. aastal moodustas Los Angeleses selle ühingu grupp muusikaprodutsente, et tõmmata rohkem tähelepanu salvestusele kui kunstile.

Oksa ja Eduri edu

Eesti balletitantsijad, Inglise Rahvusliku Balleti juhtivad külalissolistid Age Oks ja Toomas Edur said veebruaris oma karjääri ühe suurema tunnustuse – Laurence Olivier’ teatriauhinna ehk mainekaima Briti teatripreemia, mida Londoni Teatriühing annab välja draama, muusikali, ooperi ja tantsu kategoorias.

Balletipaarile tõi edu spetsiaalselt neile kirjutatud Wayne McGregori duett «2 Human». Lisaks nomineeriti paar ka prix Benois de la Danse’ile, mida annab välja Rahvusvaheline Tantsuliit kaasaegse koreograafia ja selle esitamise eest.

Helena Tulve suurvõit

Maailma suurejoonelisima nüüdisheliloomingu konkursi grand prix’ tõi Eestisse noor helilooja Helena Tulve, võidutsedes rahvusvahelisel heliloojate rostrumil. Peaauhinna andis orkestriteos «Sula», mis valmis 1999. aastal NYYD festivali tellimusel. Rostrumil kõlas teosest Eesti Raadio tänavu tehtud salvestis, millel ERSOt juhatab Toomas Vavilov.

Suur disainiauhind Itaaliast

Klaasikunstnik Tiina Sarapu ideekavand «Roundelay» pälvis juunis Itaalias Trieste Contemporanea Design Contest disainivõistlusel peapreemia. «Roundelay» põhineb eesti rahvariideseeliku motiividel ja Veneetsia klaasi traditsioonidel. Peapreemia läks jagamisele Sarapu ning Šveitsi-Itaalia disainerite meeskonna vahel.

Eesti filmi kaalukaim auhind

Märtsis esilinastunud Eesti Õpilasmaleva kokkutuleku aineline noortefilm «Sigade revolutsioon» noppis juunis eesti filmidest taasiseseisvumise järel läbi aegade kaalukaima filmiauhinna. Ida-Euroopas olulisemaid, A-kategooria festivalide sekka kuuluv Moskva filmifestival andis Jaak Kilmi ja René Reinumäe mängufilmile žürii eripreemia (Püha Jüri) ehk tähtsuselt teise preemia. Filmi stsenaariumi kirjutasid nad kahasse, operaator oli Arko Okk, kunstnikutöö tegid Inessa Josing ja Iir Hermeliin. Helilooja on Rein Rannap. Filmi peaprodutsent on Anu Veermäe ja tootjafirma stuudio Rudolf Konimois Film tütarettevõte OÜ Sigade Revolutsioon. Filmi kaastootja Soomes on Mikko Räisänen ja stuudio Crea Video.