Täna algavad 25. eesti muusika päevad

14. aprill 2004.

Nädal aega kestvate eesti muusika päevade peahelilooja on Toivo Tulev

Muusikafestival üllatab Jüri Reinvere raadio-ooperiga “Vastaskallas”

Täna algavate eesti muusika päevade keskne helilooja on Toivo Tulev, kelle autorikontserdiga Niguliste kirikus festival ka algab.

Muusikapäevade korraldaja Timo Steineri sõnul pärineb idee keskenduda kindlale persoonile NYYD-festivalide algusaegadest, kui toimusid Erkki-Sven Tüüri ning Lepo Sumera autoriõhtud. “Kuna tükk aega ei ole olnud eesti heliloojate autorikontserte, soovisime seda liini jätkata. Tulevi autorikontserdil kõlab viis teost aastatest 1996–2003, loomulikult ka esiettekanne. Samuti esitletakse seal Eesti Raadio välja antud autoriplaati.”

Iginoor festival

Toivo Tulevi teoseid saab kuulata iiri Crash Ensemble’i esituses 17. aprillil Kanuti Gildi saalis, Eesti Rahvusorkestri kontserdil 16. aprillil Estonia kontserdisaalis ning 18. aprillil Tallinna Kammerorkestri ning Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdil Tallinna metodisti kirikus. Festival laieneb ka Tallinnast väljapoole, kontserte antakse Tartus, Viljandis ja Pärnus.

Eesti muusika päevi peeti esimest korda 1979. aastal, tookord küll teise nime all. Seega on käes muusikapäevade 25. aastapäev, mida tähistatakse spetsiaalse kontserdiga 21. aprillil Estonia talveaias, kus on kavas teosed esimeselt festivalilt.

“Kuigi festival on 25 aastat vana, on ta sisuliselt iginoor. Selle iginooruse määravad esiettekanded: festivalil on 31 esiettekannet ning 50 autori teosed. Alati on ju tore, kui festivali sisse mahub ooper, mis Ļanrina on eripärane ja elitaarne. 16. ja 17. aprillil võibki Hobuveskis näha Jüri Reinvere radiofoonilist ooperit “Vastaskallas”, kus kogu tegevus on tegelikult juba lindis.

Kohalolijad ei näe seal ühtegi muusikut ega näitlejat, vaid kujundatud ruumi ja kujundus-elemente, mis loovad meeleolu teose kuulamiseks,” rääkis Timo Steiner. Ooperi on kujundanud ja teostanud vennad Tarvo Hanno ja Ardo Ran Varres.

Palju noori autoreid

Steineri sõnul pole 17. aprillil Eesti Rahvusorkestri kontserdi kavas ühte pikka keskset teost, vaid 10–15-minutised lühivormid sümfooniaorkestrile. Kuus autorit, kolm esiettekannet ja Tõnu Kõrvitsa fagotikontsert, kus soleerib Martin Kuuskmann.

Eesti muusika päevade viimaste aastate n-ö firmamärk on mammutkontsert (19. aprillil kell 18 Eesti muusikaakadeemias), kus on kavas kolm tundi uut muusikat ning palju noori autoreid.

Läheb Jazzkaareks üle

Kuna muusikaakadeemia hoone on hästi käänuline ja sopiline, kasutatakse esinemispaikadena erinevaid saale ning fuajeed. Kontsertidel astuvad üles akadeemiline meeskoor, Silver Brass, Kremerata Baltica solistid ning Ensemble Voces Musicales Risto Joosti juhatusel.

Mammutkontserdi viimane plokk on vokaalmuusika päralt, seal kuuleb näiteks Rein Rannapi ja Kerttu Rakke koostöös valminud teost.

Festivalil debüteerivad Mariliis Valkonen klaverilooga “Slumm”, Malle Maltis kahe viiulilooga ning Raul Sööt Estonian Dream Bigbandi kontserdil koostöös Jazzkaarega.

Alati on eesti muusika päevi ja Jazzkaart peetud ajaliselt lähestikku, nüüd on kavas ka ühine “üleminekukontsert” – Estonian Dream Bigbandi kontserdi esimene pool koosneb eesti heliloojate uudisteostest, teine puhtast jazzist.