ETV vahendab Euroopa Liiduga ühinemise sündmusi

28. aprill 2004.

TALLINN, 28. aprill (EPLO) – Eesti Televisioon tähistab algaval nädalavahetusel Eesti ühinemist Euroopa Liiduga mitmete erisaadetega.

Reede õhtul koguneb Euroopa suuremate linnade väljakutele ja kontserdisaalidesse sadu tuhandeid inimesi, et üheskoos tähistada Euroopa Liidu laienemise ajaloolist hetke.

Tallinn võõrustab selleks puhuks küllasaabuvat Baieri Raadio Sümfooniaorkestrit (Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks), Euroopa üheks parimaks peetavat muusikalist kollektiivi, kelle pidulikult kontserdilt Estonia kontserdisaalist, algusega kell 19, teeb otseülekande ka Eesti Televisioon.

Eesti Kontserdi pressiesindaja Vello Ranna sõnul sobib Veljo Tormise, Johannes Brahmsi ja Richard Straussi loomingust koostatud kava suurepäraselt kehastama kõrgeid euroopalikke kultuuriväärtusi, mis on ühtviisi olulised nii Euroopa Liidule kui ka sellega liituvale Eestile. Ülekande režissöör on Ülle Õun, kommentaator Indrek Tarand.

Reede hilisõhtul kell 23.15 vahendab Eesti Televisioon otseülekandena grandioosse Euroopa Liidu laienemise galakontserdi, mille toimumispaikadeks on Berliin, Varssavi ja Malta.

Kahe tunni pikkuses eri muusikažanre siduvas eeskavas on igal uuel liikmesmaal ennast võimalik tutvustada videoklipi ja otseesinejaga. Eesti klipi "Beautiful people" (Ilusad inimesed) autor on Rene Vilbre.

Veel saab kontserdil kuulda lätlaste "Brainstormi", ungarlaste menuansamblit "Cotton Club Singers", Küprose popstaari Mihalis Hadjiyiannist ning koos Euroopa Noorteorkestri ja Vladimir Aškenazyga musitseerivaid klassika-artiste, kelle hulgas on ka ooperitäht Cecilia Bartoli.

Kontserdi kulminatsiooniks on suurejooneline ilutulestik Maltalt. Projekt on Euroopa Ringhäälinguliidu (EBU) üks mastaapsemaid ettevõtmisi, mis ühendab sellel õhtul ühele lainele suurema osa Euroopast. Ülekannet kommenteerib Marko Reikop.

Laupäeval, 1. mail algab ETV saatepäev Toompealt kell 06.59 Riigilipu piduliku heiskamisega Euroopa Liitu astumise puhul. Pidupäevakõne peab Riigikogu esimees pr. Ene Ergma. Esinevad Riigikogu segakoor ja ERSO Tarmo Leinatamme juhatusel.