ETV astub pidulikult euroliitu

24. aprill 2004.

Rahvustelevisioon näitab järgmisel nädalal toimuva Euroopa Liiduga ühinemise puhul väärikaid galakontserte.

Järgmise reede õhtul, samal ajal kui tuhanded üliõpilased volbriöösabatit peavad, koguneb Euroopa suuremate linnade väljakutele ja kontserdisaalidesse sadu tuhandeid inimesi, et tähistada ühiselt Euroopa Liidu laienemist kümne liikme võrra.

Tallinn on seks puhuks külla saabuva Baieri Raadio sümfooniaorkestri (Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks) võõrustaja ning ETV on otsustanud teha Euroopa üheks paremaks peetava kollektiivi pidulikult kontserdilt Estonia kontserdisaalis ülekande.

Eesti Kontserdi pressiesindaja Vello Ranna sõnul sobib Veljo Tormise, Johannes Brahmsi ja Richard Straussi loomingust koostatud kava suurepäraselt kehastama kõrgeid euroopalikke kultuuriväärtusi, mis on ühtviisi olulised nii Euroopa Liidule kui Eestile. Muide, Tormis on orkestrile ja dirigendile edastanud ka isikliku pöördumise, milles on järgmised read: «Mulle teeb suurt rõõmu ja au 2. avamängu ettekanne teie poolt. Olen küll olnud hellitatud Eesti oma dirigentide huvist selle noorpõlveteose vastu, kuid auväärse orkestri ettekanne teie omal algatusel on minu jaoks erakordne sündmus.» Kontserdiülekande reþissöör on Ülle Õun, kommentaatoriks on kutsutud Indrek Tarand.

Sama päeva hilisõhtul vahendab ETV ka teist kontserti, mis toimub üheaegselt kolmes Euroopa linnas: Berliinis, Varssavis ja Vallettas (Malta). Kahetunnise eri muusikaþanre ühendava galakontserdi käigus saavad kõik uued liikmesmaad ennast tutvustada videoklipi ja live-esinejatega. Eestlasi esindava klipi «Beautiful People» («Ilusad inimesed») autor on ETV peareþissöör René Vilbre.

Kontserdile sõidab ka tänavusel Eurovisiooni lauluvõistlusel Eestit esindav ansambel Neiokõsõ. Lisaks neile kuuleb-näeb ühisshow’l lätlaste Brainstormi, ungarlaste bändi Cotton Club Singers, Küprose popstaari Mihalis Hadjiyiannist ning Berliini kontserdimaja laval koos Euroopa Noorteorkestri ja Vladimir Ashkenazyga mängivaid klassikalise muusika artiste. Galakontsert tipneb suurejoonelise ilutulestikuga Maltal.

Järgmisel reedel toimuv projekt on üks Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) suuremaid ettevõtmisi. Kogu kontserti kommenteerib Marko Reikop.

Järgmisel hommikul, euroliitu kuulumise esimesel päeval kannab ETV üle ka varajase lipuheiskamise Tallinnast Toompealt, kus peab kõne parlamendi esimees Ene Ergma ja esinevad Riigikogu segakoor ja ERSO Tarmo Leinatamme juhatusel.

30. aprill ETVs

19 Pidulik kontsert ühinevale Euroopale. Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (München). Otseülekanne Estonia kontserdisaalist.
23.15 Euroopa Liidu laienemise galakontsert. Otseülekanne Varssavist, Berliinist ja Maltalt.

1. mai ETVs

6.59 pidulik lipuheiskamine Euroopa Liitu astumise puhul.
Otseülekanne Toompealt.