ERSO andis Milanos avalöögi

09. oktoober 2003.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ligi kuu aega vältava Itaalia turnee avas La Scala järel riigi ühel kuulsamal kontserdilaval, Giuseppe Verdi nimelise konservatooriumi suures saalis Heino Elleri kargekõlaline sümfooniline poeem «Koit».

Eesti heliloomingule järgnes Milanos eile õhtul Prokofjevi teine klaverikontsert, mis Itaalias oma solistidebüüti tegevale 21-aastasele Sten Lassmannile tõi võidu ka mullusel vabariiklikul pianistide konkursil. Itaalia lavadele astub esmakordselt ka juba kolmandat hooaega ERSO peadirigendina tegutsev maestro Nikolai Aleksejev.

Haruldane orkester

Ringreisi Itaalia-poolne korraldaja Pier Giorgio Carena agentuurist Italconcert kinnitab, et ta on ERSO-l kui väga heal orkestril juba aastaid silma peal hoidnud.

«ERSO on haruldane orkester mitte ainult Euroopas, vaid kogu maailmas. Aleksejevi asumine ERSO etteotsa annab orkestrile kindlasti väärtust juurde. Ent toimib ka vastassuunaline protsess – orkester on arendanud Aleksejevi oskusi,» ütles Carena.

Carena kinnitusel oli turnee kava lihtne koostada, sest ERSO repertuaar on lai. Prokofjevi, Tshaikovski, Mahleri ja Brahmsi teoste kõrval kõlavad ka Sumera ja Eller, kes Itaalias on vähem tuntud.

Eesti muusikud annavad oktoobri lõpuni kestval ringreisil vähemalt 17 kontserti kõikjal Itaalias. «Selle orkestri puhul üritasime välja valida võimalikult prestiižikad esinemiskohad, sest orkester ise on nii kuulus,» kinnitas Carena.

Suurim turnee

Ta tõi tähtsamate esinemispaikadena Milano konservatooriumi kõrval välja veel Messina toomkiriku ja Udine teatri. Suurematest linnadest astub ERSO üles ka Pescaras ja Lõuna-Itaalias Baris.

Agentuuri Italconcert ja Eesti kultuuriministeeriumi koostöös teoks saav ringreis on ERSO-le seni suurim Lääne-Euroopa turnee, kulude lõviosa kannab võõrustaja.

Varem on Italconcert korraldanud muu hulgas ka näiteks Moskva Suure Teatri, legendaarse Vene rahvakunstiansambli Berjozka ja Läti Rahvusballeti turneed.