ERSO 97. hooaeg toob uue kontserdisarja „Amadeus“ ning Mahleri sümfooniad

18. september 2023.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 13. septembril

ERSO 97. hooajal saab alguse uus kontserdisari „Amadeus“, mille fookuses on helilooja Wolfgang Amadeus Mozarti looming. Lisaks kõlavad hooaja vältel Gustav Mahleri kaheksas, teine, viies ja kuues sümfoonia. 

Uuel hooajal astuvad lisaks peadirigent Olari Eltsile orkestri ette publiku ja muusikute suure poolehoiu võitnud Gilbert Varga, Giordano Bellincampi, Bas Wiegers, Jonathan Bloxham ja Matthew Halls. Esmakordselt on ERSO ees Martyn Brabbins, Pierre Bleuse, James MacMillan, Henri Christofer Aavik ja Holly Hyun Choe. Mahleri kaheksandat ning teist sümfooniat juhatab Neeme Järvi, Mahleri kuuendat Arvo Volmer ning viiendat Olari Elts. 

Esmaklassilisi pianiste nii Eestist kui ka välismaalt esitleb kontserdisari „Klaverikontsert“, milles soleerivad Angela Hewitt, Leonardo Colafelice, Kalle Randalu ja Age Juurikas. Solistide seas on uuel hooajal ka mitmeid vaskpillimängijaid: Berliini Filharmoonikute trompetimängija Andre Schoch esitab Haydni trompetikontserdi sarja „Puhas kuld“ teisel kontserdil ning „Romantika“ sarja viimasel kontserdil on laval metsasarvekvartett, mille koosseisu kuuluvad Berliini Filharmoonikute metsasarvemängija Paula Ernesaks, Kairi Sosi, Eliise Tani ning Kreete Jacob. Vioolamängija Lawrence Poweri esituses kõlab Bartóki vioolakontsert „Maestro“ sarja avakontserdil ning tšellist Nicolas Altstaedt toob sama sarja lõppkontserdil esiettekandele Erkki-Sven Tüüri teise tšellokontserdi. Sopranid Elizabeth Llewellyn ning Aile Asszonyi soleerivad „Romantika“ kontserdisarjas Straussi ning Wagneri loominguga, Mirjam Mesak ja Sandra Laagus sarja „Amadeus“ teisel kontserdil Mozarti aariatega.

ERSO peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts on erakordselt rõõmus uue sarja „Amadeus“ üle. „ERSO hooaeg 2020/2021 oli pühendatud Beethoveni 250. sünniaastapäevale, mille raames kõlasid pea kõik tema sümfooniad. Mozart on aga jäänud sümfooniaorkestrite repertuaaris tugevalt tagaplaanile. Nüüd on aeg seda muuta,“ sõnas Elts. „Hooaeg algas ja lõpeb Mahleriga, kes on tänasel päeval ajakohasem kui iial varem,“ põhjendas Olari Elts sümfooniate esitamise vajadust: „Klaus Tennstedt, üks kuulsamaid Mahleri-dirigente, on öelnud, et „Mahler on elu ja surma küsimus“. 

Elts tõdes kurbusega, et hooaja alguses kõlanud Mahleri kaheksas sümfoonia Estonia kontserdisaali nii füüsiliselt kui ka akustiliselt ära ei mahtunud. “Kavatseme ka sel hooajal jätkuvalt selgitada, et ERSOl on oma maja vaja. Sarnaselt naaberriikidega, kuhu viimastel aastatel on ehitatud mitmeid modernseid kontserdimaju, soovime ka meie 21. sajandile vastavates töötingimustes töötada.”

Käesoleval ja veel vähemalt kahel järgneval aastal on ERSO peasponsor Eesti fintech-ettevõte Iute Group, kes toetab orkestrit 360 000 euroga. Eesti kultuurimaastikul on tegu märkimisväärse rahalise toetusega. Seda enam, et leping näeb ette koostöö võimalikku pikendamist veel kahe aasta võrra, mis kasvataks toetussumma 600 000 euroni.

Iute Groupi tegevjuht Tarmo Sild ütles ERSO hooaja avaüritusel, et pea aastatagune otsus toetada Eesti Riikliku Sümfooniaorkestrit on ennast õigustanud. “Sponsorlust nähakse tihti ühesuunalise annatusena, kuid Iute suhe ERSOga on kindlasti sügavam ja kindlasti on see vaimne dialoog. Ühelt poolt on meil suur rõõm ja au toetada Eestis sündivat kultuuri ja muusikat. Teisalt tean, et see koostöö on inspireerinud paljusid Iute töötajaid astuma sammu lähemale klassikalisele muusikale. Muusika, see on inspiratsioon ja inspiratsioon on Iute hapnik.” Sild julgustas ka teisi siinseid ettevõtteid otsima ja valima koostöö- ja toetusprojekte Eesti kultuuriskeenest.

ERSO algavat hooaega toetab orkestri peasponsor IUTE ja meediapartnerid ERR, Klassikaraadio ning Postimees. Kontserdisarju esitlevad hooaja suursponsor Epiim, Liviko, Bioblock, Nordic Catering ja Radisson Collection Tallinn.