PRESSITEADE: ERSO 97. hooaeg toob uue sarja „Amadeus“ ning Mahleri sümfooniad

10. mai 2023.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 10. mail

ERSO 97. hooajal saab alguse uus kontserdisari „Amadeus“, mille fookuses on helilooja Wolfgang Amadeus Mozarti looming. Lisaks kõlavad hooaja vältel Gustav Mahleri kaheksas, teine, viies ja kuues sümfoonia. Sarjapileteid on võimalik soetada alates 10. maist ERSO kodulehelt, Estonia kontserdisaali kassast ning portaalist piletikeskus.ee. Üksikkontsertide pileteid on võimalik osta alates 21. juunist.

Uuel hooajal astuvad lisaks peadirigent Olari Eltsile orkestri ette publiku ja muusikute suure poolehoiu võitnud Gilbert Varga, Giordano Bellincampi, Bas Wiegers, Jonathan Bloxham ja Matthew Halls. Esmakordselt on ERSO ees Martyn Brabbins, Pierre Bleuse, James MacMillan, Henri Christofer Aavik ja Holly Hyun Choe. Mahleri kaheksandat ning teist sümfooniat juhatab Neeme Järvi, Mahleri kuuendat Arvo Volmer ning viiendat Olari Elts. Esmaklassilisi pianiste nii Eestist kui ka välismaalt esitleb kontserdisari „Klaverikontsert“, milles soleerivad Angela Hewitt, Leonardo Colafelice, Kalle Randalu ja Age Juurikas. Solistide seas on uuel hooajal ka mitmeid vaskpillimängijaid: Berliini Filharmoonikute trompetimängija Andre Schoch esitab Haydni tompetikontserdi sarja „Puhas kuld“ teisel kontserdil ning „Romantika“ sarja viimasel kontserdil on laval metsasarvekvartett, mille koosseisu kuuluvad Berliini Filharmoonikute metsasarvemängija Paula Ernesaks, Kairi Sosi, Eliise Tani ning Kreete Jacob. Vioolamängija Antoine Tamestit’ esituses kõlab Bartóki vioolakontsert „Maestro“ sarja avakontserdil ning tšellist Nicolas Altstaedt toob sama sarja lõppkontserdil esiettekandele Erkki-Sven Tüüri teise tšellokontserdi. Sopranid Elizabeth Llewellyn ning Aile Asszonyi soleerivad „Romantika“ kontserdisarjas Straussi ning Wagneri loominguga, Mirjam Mesak ja Sandra Laagus sarja „Amadeus“ teisel kontserdil Mozarti aariatega.

ERSO peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts on erakordselt rõõmus uue sarja „Amadeus“ üle. „ERSO hooaeg 2020/2021 oli pühendatud Beethoveni 250. sünniaastapäevale, mille raames kõlasid pea kõik tema sümfooniad. Mozart on aga jäänud sümfooniaorkestrite repertuaaris tugevalt tagaplaanile. Nüüd on aeg seda muuta,“ sõnas Elts. „Hooaeg algab ja lõpeb Mahleriga, kes on tänasel päeval ajakohasem kui iial varem,“ põhjendas Olari Elts sümfooniate esitamise vajadust: „Klaus Tennstedt, üks kuulsamaid Mahleri-dirigente, on öelnud, et „Mahler on elu ja surma küsimus“. 

Uuest hooajast alustab ERSO koostööd Piletikeskuse müügiplatvormiga. Kui seni sai pileteid osta Piletilevi ja Piletimaailma vahendusel, siis uue hooaja sarjapiletid on nüüd müügil Piletikeskuse platvormil. ERSO partnersuhete ja müügijuhi Kaire Taberlandi sõnul vahetati piletimüüjat kliendi mugavust ning rahakotti silmas pidades: „Piletikeskus võimaldab pileteid soetada ilma ostukorvi lisanduvate tasudeta. Samuti on meil korraldajana mugavam publikuga otse suhelda, kui kavas peaks tekkima muudatusi. Pileteid saab osta harjumuspäraselt ERSO kodulehelt ja Estonia kontserdisaali kassast. Lisandub veel lehekülg piletikeskus.ee, seega piletiostja jaoks suuri muudatusi ei kaasne.“

ERSO algavat hooaega toetab orkestri peasponsor IUTE, kontserdisarju esitlevad hooaja suursponsor Epiim, Liviko, Bioblock ning Radisson Collection Tallinn.