ERSO läheb Olari Eltsi juhatusel kontserdireisile Euroopa suurlinnadesse

28. november 2022.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 28. novembril

Käesoleval nädalal läheb Eesti Riiklik Sümfooniaorkester peadirigent Olari Eltsi juhatusel kontserdireisile Euroopa suurlinnadesse. 1. kuni 4. detsembrini esinetakse Nürnbergis, Pariisis ja Münchenis ning kantakse muuhulgas ette eesti heliloojate muusikat. Kontsertidel soleerib kõigest 21-aastane andekas rootsi viiuldaja Daniel Lozakovich, kelle esituses kõlab Pjotr Tšaikovski palavalt armastatud viiulikontsert.

Kõik tuuri kontserdid leiavad aset vastavate linnade suuremates kontserdisaalides. Nii Nürnbergi Meistersinghalles kui ka Müncheni Isarphilharmonies esinevad aastaringselt maailma tuntuimad muusikud nagu Hilary Hahn, Anne-Sophie Mutter, Daniil Trifonov, Daniel Barenboim, Zubin Mehta ning Berliini Filharmoonikute peadirigent Kirill Petrenko. 1963. aastal valminud Nürnbergi Meistersinghalle on oma nime saanud 14.–16. sajandini tegutsenud saksa laulikute ehk Meistersinger’ite järgi. Neile viitab ka Richard Wagneri ooper „Nürnbergi meisterlauljad“ (Die Meistersinger von Nürnberg). Kontserdimaja suur saal mahutab 2100 pealtvaatajat. Müncheni Isarphilharmonie on 2021. aastal valminud modernne kontserdisaal, kuhu on oodatud ligi 2000 pealtvaatajat. Kontserdisaali akustika planeeris maailmakuulus jaapani akustik Yasuhisa Toyota, kes on muuhulgas välja töötanud ka Pariisi Filharmoonia ning Hamburgi Elbphilharmonie saalid. Pariisis esinetakse 2017. aastal avatud eri kunstiliike ühendavas hoones La Seine Musicale, mis lisaks kontserdisaalidele sisaldab galerii- ja prooviruume ning kohvikuid.

Viimati käis ERSO välisreisil 2021. aasta novembris, kui Olari Eltsi juhatusel esineti „Eufonie“ festivalil Poolas.
“Oleme ütlemata rõõmsad, et pärast koroona-aastaid, mil tegime järjepidevalt tööd oma kodusaalis, on orkestril taas võimalik välisreisidele minna. Tutvustame meie heliloojate teoseid ning orkestri kõrgetasemelist mängu. Meil on kaasas erakordne talent Daniel Lozakovich, kes on põrmustavalt musikaalne ja kellega taaskohtumist ootame suure põnevusega,” sõnas Elts.

Daniel Lozakovich mängis Tšaikovski viiulikontserti ERSO ees ka käesoleva aasta septembris Estonia kontserdisaalis ning kontserdid võeti vastu suure menuga. Kontserdireisil kõlab lisaks viiulikontserdile veel Rudolf Tobiase avamäng „Julius Caesar“, Arvo Pärdi „Da pacem Domine“ ja „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks“ ning Antonín Dvořáki kaheksas sümfoonia. Tobiase avamäng „Julius Caesar“ on esimene sümfooniline avamäng eesti muusikas, mis valmis aastal 1896. Arvo Pärdi looming on olnud ERSO kontserdireisidel püsirepertuaaris.

Kontserdireisil esitatavat kava on võimalik kuulda 28. novembril Viimsi Artiumis ning 29. novembril Estonia kontserdisaalis.