ERSO ees soleerib maailma tippviiuldaja Isabelle Faust

12. oktoober 2022.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 12. oktoobril

Reedel, 14. oktoobril on Eesti publikul haruldane võimalus näha ja kuulda laval üht tänapäeva kõige erilisemat viiuldajat Isabelle Fausti. Koos dirigent Arvo Volmeri ja Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga kantakse ette Béla Bartóki teine viiulikontsert, mis eeldab oma esitajalt viiulimängu tehnilist kõrgpilotaaži. Veel tulevad sel õhtul ettekandele eesti muusika suurima sümfooniku Eduard Tubina viimane, lõpetamata jäänud 11. sümfoonia ning Johannes Brahmsi teine sümfoonia.

Isabelle Fausti artistlik eripära seisneb imetlusväärses võimes panna esitatavad teosed nende ajaloolisesse konteksti. Ta sukeldub igasse teosesse süvitsi, pidades silmas muusikaajaloolist tausta, ajalooliselt sobivaid instrumente ja suurimat võimalikku autentsust kaasaegsete teadmiste kohaselt. Nii õnnestub tal kirglikult esitada väga erinevate heliloojate repertuaari.

Muusikud, kellega Faust koostööb teeb, on tõdenud, et tal on eriline võime panna ka oma ansamblipartnerid paremini mängima. Kriitikud on tema mängu kirjeldanud kui midagi väga intiimset: ta näitab, kui rikkalik võib olla lihtsus. Käesolev hooaeg on Fausti jaoks mitmekülgne. Lisaks arvukatele kontsertidele mainekates kontserdipaikades üle maailma on Faust tänavu Düsseldorfi Tonhalle, Viini Musikvereini ja Müncheni Konzertdirektion Hörtnageli resideeruv artist.

Rahvusooper Estonia peadirigent Arvo Volmerit seob ERSOga pikaaegne koostöö. Esimene ühine kontsert anti juba 1987. aasta lõpus, mil noor dirigent õppis veel Peterburi (toona Leningradi) konservatooriumis. 1993. aastal sai Volmerist ERSO peadirigent, kusjuures kujunes koostöö läbivaks jooneks just Eduard Tubina sümfoonilise muusika esitamine ja plaadistamine. Ka sel kontserdil kõlavat üheteistkümnendat sümfooniat on ERSO mänginud kokku vaid neljal korral ning üksnes Volmeri juhatusel. Viimati kõlas teos ERSO ettekandes 20 aastat tagasi.