Kontsert Ukraina toetuseks

16. märts 2022.

Reedel, 18. märtsil kell 19 annab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Estonia kontserdisaalis kontserdi Ukraina ja ukrainlaste toetuseks. Kontserdi salvestab Eesti Rahvusringhääling (ETV, ETV+, ETV2) ning otseülekande teevad Klassikaraadio ja ERSO TV. Telefoni teel on võimalik annetada alates 16. märtsi varahommikust kuni 20. märtsi hilisõhtuni. Kogu kontserdi piletitulu ning telefoni teel kogutud annetused lähevad organisatsioonile Come Back Alive, mis rahastab Ukraina vabaduse eest võitlejatele kaitsevarustuse soetamist. Kontserdi korralduskulud katavad Liviko ja Jungent. Kavas on Mozarti, Beethoveni ning ukraina helilooja Mõkola Lõssenko looming.

ERSO ees on Kiievis sündinud ukraina dirigent Natalia Ponomartšuk, kes on alates 2018. aastast Kiievi Kammerorkestri peadirigent. Aastail 2003–2020 oli Ponomartšuk Kesk-Ukrainas asuva Dnipro Filharmoonia sümfooniaorkestri peadirigent ja kunstiline juht. Natalia Ponomartšuk lahkus Ukrainast 1. märtsil ning jõudis Saksamaa kaudu Eestisse 14. märtsi hilisõhtul.

ERSO juhatuse liikmele Kristjan Hallikule on sõjakeerisest dirigendi Eestisse toomine olnud enneolematu kogemus. “Suhtlesime Natalia Ponomartšukiga aktiivselt terve selle teekonna vältel, kui ta Ukrainast põgenes. Toetuskontsert on ajalooline just selliste esinejate tõttu, kes äsja olukorra õudusega lähedalt kokku on puutunud,” sõnas Hallik. Kontserdil soleerib ukraina nimekaim pianist Aleksei Botvinov, ukrainapäraselt Oleksi Botvinov, kes alates 2015. aastast korraldab mainekat klassikalise muusika festivali “Odessa Classics”. Just tema kutsel peaks ka ERSO käesoleva aasta juunis Odessa festivalil esinema.