ERSO esineb esmakordselt Poolas

24. november 2021.
Täna, 24. novembril kell 19.30 esineb ERSO rahvusvahelisel Kesk- ja Ida-Euroopa muusikafestivalil “Eufonie”, kus peadirigendi ja kunstilise juhi Olari Eltsi juhatusel kõlab Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri ja Jean Sibeliuse looming. Solist on 2016. aasta rahvusvahelise Henryk Wieniawski konkursi võitja viiuldaja Veriko Tšumburidze.
Poolas toimuv rahvusvaheline Kesk- ja Ida-Euroopa muusikafestival “Eufonie” ühendab riike ja rahvaid alates Balkani maadest läbi Rumeenia, Austria, Tšehhi, Ungari, Poola, Slovakkia, Ukraina ja Valgevene kuni Balti riikideni, ajuti on kaasatud ka Skandinaavia maad. Ida ja Lääne kultuurienergiat sünteesival festivalil on esindatud eri ajastud ja stiilid. 2021. aasta festivali keskmes on romantism, mil pead tõstis rahvuslik liikumine ja esile kerkisid rahvuslikud koolkonnad. Festival “Eufonie” sai alguse 2018. aastal, kui sellega tähistati Poola iseseisvuse taastamise 100. aastapäeva.
ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik on rõõmus, et pärast pikka aega kestnud koroonapiiranguid on ERSO-l võimalik jälle esineda välismaal. “Eriti praegusel ajal, kus paljud sümfooniaorkestrite turneed on ära jäänud või edasi lükatud, on rõõm, et ERSO saab üles astuda Varssavi filharmoonia hea akustikaga saalis,” lausub Hallik. “ERSO jaoks on Eesti esindamine väga oluline ja me anname endast parima, et ERSO kontsert oleks suursündmus ka Varssavis.”
ERSO peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts ootab etteastet põnevusega. ““Eufonie” on Varssavi üks olulisimaid festivale ja kutse sinna tuli festivali juhilt juba mitu aastat tagasi, kui ta kuulis meid Tallinnas,” kommenteerib Elts. “Mängime Varssavis seda, mida me kõige paremini oskame – Sibeliust ja loomulikult eesti muusikat,” põhjendab Elts kavavalikut. “Ega neid orkestreid liiga palju ei ole, kes Pärti ja Tüüri meist paremini mängiks,” lisab ta humoorikalt. Festivalil tehakse esmakordselt koostööd noore ja andeka viiuldaja Veriko Tšumburidzega, kelle esituses kõlab Sibeliuse viiulikontsert. “Meie äsja alanud koostöö solistiga on paljulubav – Veriko on kiire, täpne ja väga musikaalne. Ootan juba, et saaksime Varssavis lavale,” lausub Elts.
Eesti muusikutest on festivalil varem esinenud Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja dirigent Tõnu Kaljuste ning Collegium Musicale ja dirigent Endrik Üksvärav. Sel aastal astus lisaks ERSO-le ja Olari Eltsile meie muusikutest üles ka dirigent Anu Tali, kes 20. novembril juhatas Poola Rahvuslikku Katowice Raadio Sümfooniaorkestrit.