ERSOt tuleb juhatama Leif Segerstam

14. oktoober 2021.

Reedel, 15. oktoobril esitab ERSO Tšaikovski, Sibeliuse ja Segerstami loomingut. ERSOt juhatab legendaarne Soome dirigent ja helilooja Leif Segerstam. Esiettekandele tuleb Segerstami 344. sümfoonia, mis on pühendatud hiljuti lahkunud Edinburghi hertsog prints Philipi mälestusele.

ERSO-l on olnud õnn mängida Leif Segerstami käe all korduvalt juba enam kui 30 aasta jooksul. 2018. aastal käis Segerstam ERSO ja Eesti Rahvusmeeskooriga välisturneel, juhatades Hongkongis Sibeliuse “Kullervot”. ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul oskab Segerstam orkestrit sütitada. “Kõik ERSO etteasted Segerstami juhatusel on olnud väga energilised ning saanud publiku sooja vastuvõtu osaliseks. On suur rõõm sellise tippdirigendiga tähistada omamoodi juubelit – kümnendat koostööd ERSOga,” lisab Hallik.

Segerstam on maailmas enim sümfooniaid loonud helilooja, tänaseks on neid 348. Valdavalt kestavad tema sümfooniad ligi paarkümmend minutit ning on üheosalised. Need on loodud esitamiseks ilma dirigendita, et panna muusikud rohkem üksteist kuulama ning kuuldule reageerima. Värvikas ja mitmekülgne Segerstam paneb oma sümfooniatele kummalisi ja naljakaid pealkirju, nt “sorrowmosquitocaterpillarformations… towards… because…”, “Thinking & feeling Goodbye to Notations…”, “UFO, Under F & Over…” või “OUT is outside…”. ERSO esitab 344. sümfooniat pealkirjaga “”Saluting a Royal Soul…”, bordercrossingly…”.

Segerstami dirigendikarjäär algas 1965. aastal Soome Rahvusooperis ning jätkus Stockholmi Kuninglikus Ooperis, Berliini Deutsche Operis, Austria, Soome ja Taani raadiote sümfooniaorkestrites, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfaltzis, Helsingi Linnaorkestris, Turu Filharmoonia Orkestris. Paljude nimetatud orkestritega jätkub töö audirigendi ja emeriitpeadirigendina.