ERSO 95. hooaeg algab 10. septembril hooaja avakontserdiga

07. september 2021.

Eesti esindusorkestri 95. h​ooaeg algab 10. septembril piduliku avakontserdiga. Sissejuhatuse sellele teevad kell 18 algav eelkontsert ning päev varem toimuv „Sümfooniline lõuna“. ERSO peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts on kutsunud uueks hooajaks Eestisse maailma tippsolistid ja -dirigendid. Lisaks tutvustab Elts kavavalikuga kahte ERSO mõistes uut temaatikat: vaimne tervis ning keskkonnateadlik käitumine. 

Olari Eltsi juhtimisel on Eesti esindusorkester viimasel hooajal reageerinud kiirelt ühiskonnas toimuvatele sündmustele – olulistele teemadele on sekundeeritud näiteks kontsertide ajakohaste lisalugudega, sõnavõttudega enne kontserte või vestluspartnerite leidmisega ERSO TVs ülekantud kontsertide vaheaegadel. Oluliste ühiskondlike teemade kajastamist jätkatakse Olari Eltsi eestvedamisel ka algaval hooajal.

Suure populaarsuse saavutanud kontserdisarjade “Maestro”, “Romantika”, “Harmoonia” ja “Klaverikontsert” kõrval on ERSO juubelihooajal kavas uus hilisõhtune kontserdisari “Audiospaa”, mis keskendub lõõgastava loomuga muusikale ning “Maa laul”, mille fookuses on meie planeedi hoidmisest inspireeritud muusika. 

Esimene “Audiospaa” sarja kontsert toimub 24. septembril, mil Eestisse on oodata maailma üht nimekaimat elektriviiuldajat Tracy Silvermani. Koos ERSOga tuleb ettekandele kahe Ameerika minimalisti looming: John Adamsi “The Dharma at Big Sur”, mis ongi kirjutatud Tracy Silvermanile ja tema enda loodud 6-keelsele elektriviiulile, ning Johan Luther Adamsi Pulitzeri preemia ja Grammy võitnud teos “Become Ocean”. Edasised kontserdid sellest sarjast toovad kuulajateni teiste seas Tõnu Kõrvitsa loomingu ning volbriööst inspireeritud sümfoonilise muusika.

Hoolimist meie planeedi ja keskkonna vastu väljendab kontserdisari “Maa laul”. Juubelihooajal pühendub ERSO oma tegevuses keskkonnasõbralike lahenduste otsimisele ning oma senisest tegevusest tingitud süsinikujalajälje vähendamisele. Kontserdisari “Maa laul” käsitleb seda teemat läbi muusika.

Erilist uhkust tunneb Olari Elts algava juubelihooaja auväärse külalisdirigentide nimekirja üle. “Meil on hea meel, et orkestril jätkub koostöö hetkel maailma ühe kõige kõlatundlikuma dirigendi Jun Märkliga, jätkuvalt tippvormis oleva Leif Segerstamiga, legendaarse Vassili Sinaiskiga, silmapaistva Hannu Lintuga ning uuema muusika spetsialisti Bas Wiegersiga. Esimest korda on ERSO ees maailma absoluutsed tipud Mihhail Jurowski ja Leon Botstein, kelle nimed muusikamaailmas suuremat tutvustamist ei vaja. Loomulikult ootame alati suure innuga kohtumist Neeme Järviga ning ka teiste ERSOga väga lähedalt seotud dirigentidega nagu Arvo Volmer ja Nikolai Aleksejev, samuti meie väga head Mihhail Gerts, Risto Joost, Kaspar Mänd, Andres Kaljuste jpt.“

Lisaks orkestri enda juubelile detsembris tähistatakse juubelihooajal pidulike kontsertidega Tallinna Muusikakekskooli 60. sünnipäeva, Eesti Kontserdi 80. sünnipäeva, Kalle Randalu 65. sünnipäeva ning Neeme Järvi 85. sünnipäeva. 

Esmakordselt astub ERSO üles ETV uues muusikalises telemängus “Orkestrite mängud”, kus Margus Saare juhtimisel panevad oma teadmised proovile kuulsad eesti muusikud. Oktoobris algavas saates osalevad kõrvuti ERSOga Vanemuise sümfooniaorkester, Rahvusooper Estonia sümfooniaorkester ning Kaitseväe orkester. ERSO osalusega telesaated keskenduvad filmimuusikale ning tuntud sümfooniaorkestri repertuaarile. Oma teadmised klassikalise muusika vallas panevad proovile Lauri Leesi, Maria Faust, Mart Sander, Johan Randvere jpt.

Algaval hooajal on sarnaselt maailma juhtivatele orkestritele ERSO koosseisus kaks soolotšellisti. Lisaks Theodor Singile mängib samal positsioonil rahvusvaheliselt tegutsev kammermuusik, solist ning Bambergi sümfooniaorkestri tšellorühma teine kontsertmeister Indrek Leivategija. Leivategija jätkab paralleelselt ERSO ametikohale tööd ka Bambergi sümfooniaorkestris.

ERSO esimene välisreis pärast koroonapandeemiat viib orkestri Varssavisse “Eufonie” festivalile. 24. novembril kõlab Varssavi filharmooni suures saalis Olari Eltsi juhatusel Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri ja Jean Sibeliuse looming. Solistina astub üles gruusia päritolu viiuldaja Veriko Tšumburidze, kes esitab Sibeliuse viiulikontserdi.

Tänu ERSOt toetavale sõprade klubile kannavad kõik orkestri meesmuusikud “just4u” moestuudios valminud ülikondasid. Eelmisel hooajal käivitunud projekt jõudis lõpule sel suvel ning järgmise suurprojektina loodetakse sõprade klubi toetussummaga rahastada ERSO uut kodulehekülge. ERSO meesmuusikutele esinemisülikonnad õmmelnud Merike Kuks võtab koostöö kokku lühidalt: “Vaatamata sellele, et ERSO esinemisriietus on ametlik ja tume, oli koostöö muusikutega väga värvikas”.

Hooaja kavaraamat on allalaaditav siin: https://bit.ly/3DU6Or5