In memoriam TATJANA LEPNURM (5. IX 1952 – 12. VII 2021)

15. juuli 2021.

Lahkunud on kauaaegne Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja Rahvusooperi Estonia harfimängija Tatjana Lepnurm (snd Dorogova).

Leningradis sündinud ja kasvanud Tatjana oli põhilise osa oma elust seotud Eestiga. Tööle tuli ta siia juba õpingute ajal, kui 1972. aastal otsiti Vanemuise teatri orkestrisse harfimängijat. 1974. aastal lõpetas ta harfi erialal Leningradi konservatooriumi. 1975–1991 töötas ta Estonia orkestris ja Estonia kammerorkestris ning aastail 1991–2015 Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris. Ta on töötanud ka pedagoogina ning alates 1977. aastast oli ta Eesti Teatriliidu liige.

Tatjana Lepnurm on esinenud solistina Vanemuise ja Estonia orkestri ning Narva ja Kotka linnaorkestri ees ning teinud kaasa veel mitme orkestri ja arvukate ansamblite koosseisus. Tema ansamblipartnerid olid flötistid Jaan Õun, Matti Helin, Janika Lentsius ja Oksana Sinkova, saksofonist Virgo Veldi ja paljud teised. Sageli kõlas Tatjana Lepnurme mängitud harfimuusika iseseisvuspäeval või kõrgete väliskülaliste auks korraldatud vastuvõttudel. Tema salvestatud muusika on talletatud Eesti Rahvusringhäälingu fondis ja heliplaatidel. Muusikastiilidest kuulus tema eelistus suurele romantilisele sümfonismile ja vene muusikale. Dirigentide hulgast oli lemmikuks aga ERSO endine peadirigent Nikolai Aleksejev ning tema Šostakovitši-interpretatsioonid.

Lisaks muusikale köitis Tatjanat psühholoogia, 1990. aastatel õppis ta seda Peterburi ülikoolis, kaitstes 1999. aastal sel alal ka magistrikraadi. Ta oli suurepärane perenaine, kes tundis end ühtviisi kindlalt nii aias kui köögis, järjekordset lavaleminekut oodates nautis ta aga sudokude lahendamist.

Üle 40 aasta oli Tatjana abielus fagotimängija, kauaaegse ERSO fagotirühma kontsertmeistri Andres Lepnurmega, kellega nad olid kohtunud juba 1975. aastal Estonia orkestris. Neil on kolm poega – Enno, Rein ja Jaan –, kellest vanim valis vanemate eeskujul professionaalse muusiku tee, ning neli lapselast. Erakordselt kiirelt eesti keele omandanud Tatjana laste emakeeleks oli eesti keel.

Muusikud meenutavad Tanjat kui erakordselt toredat, hoolivat ja abivalmis kolleegi, suure südame ja avara hingega seltskonnainimest.

Avaldame kaastunnet Andresele, poegadele ja kõigile lähedastele.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Rahvusooper Estonia
Teater Vanemuine
Eesti Teatriliit