ERSO andis ajaloolise kontserdi Hiiumaal

13. juuni 2021.

ERSO andis eile oma 94 aasta pikkuse ajaloo esimese kontserdi Hiiumaal — värskelt renoveeritud ning imelise akustikaga Kärdla kirikus.Eesti esindusorkestrile oli Hiiumaa Eesti saartest viies, kus esinemas käidud. Kahel korral on ERSO esinenud Kihnus — 1977. aastal Neeme Järvi ja 2006. aastal Kristjan Järvi juhatusel —, 1996. aastal anti kaks kontserti Saaremaal (Orissaare ja Kuressaare kultuurimajas) Jüri Alperteni juhatusel, 2006. aastal jõuti Kuressaare spordikeskusesse peadirigent Nikolai Aleksejeviga, 2009. aasta suvel esineti Paul Mägi juhatusel Vormsil Hullo küla kiigeplatsil ning viimati 2018. aasta muinastulede ööl Naissaarel Omari Küünis Tõnu Kaljuste juhatusel.

ERSO peadirigent OlariEltsi sõnul ei ole ERSO ju Tallinna, vaid ikkagi kogu Eesti sümfooniaorkester: “Me peame käima nii paljudes kohtades kui vähegi võimalik ja kui Pühalepa muusikafestival selle ettepanekuga tuli, siis loomulikult võtsime selle kohe vastu ja siin me nüüd oleme.”

Lisaks Beethoveni viiendale sümfooniale ja avamängule “Coriolanus” kõlas Kärdlas hiidlaste kohaliku meistri, Eesti ühe nimekaima helilooja Erkki-Sven Tüüri teos “Phantasma”. Kontserdijärgses kõnes nimetas ettevõtja ja kunstimetseen Enn Kunila Erkki-Sven Tüüri mereriigile kohaselt Eesti kõrgeimaks majakaks.

Eesti Rahvusringhäälingu reporter Juhan Hepner käis Kärdlas kohapeal ning tegi toimunust ülevaate.

Juba etteruttavalt võib öelda, et juulis astuvad ERSO ja dirigent Olari Elts üles Kuressaares, esinedes Ain Angeri juubeligalal Saaremaa ooperipäevadel.

  • Kontserdist tegi otseülekande Klassikaraadio ning see on koos Olari Eltsi ja Erkki-Sven Tüüri meeleolukate vahekommentaaridega järelkuulatav Klassikaraadio kodulehel.