ERSO annab praegu kehtivate piirangute ajal juba kolmanda veebikontserdi

18. märts 2021.

Erinevalt paljudest kultuuriasutustest ei ole ERSO lõpetanud igapäevast tööd. Eelmise kevade piirangute ajal alustas tegevust ERSO TV  ülesehituselt Netflixi sarnane internetiplatvorm, mille vahendusel kantakse otse üle kõik ERSO kontserdid. Seega leiavad kõik ERSO kontserdid pisikeste kavamuudatustega aset. Orkester esineb küll tühjale saalile, kuid ülekannete vaatajas-kuulajaskond laieneb iga päevaga. Kõik kontserdid on ka järelvaadatavad.

Muusikute jaoks on tühjale saalile esinemine omamoodi kogemus ning ERSO tšellorühma kontsertmeistril Theodor Singi sõnul on uue reaalsusega raske harjuda. “Muusiku töö iseloom eeldab suhtlust ning mõtete ja energia ringlust interpreedi ja publiku vahel, mida kõrvutaksin heade sõprade vestlusega, kus suhtluskeeleks on muusika,” kommenteerib Theodor Sink. Tühjale saalile esinemist võrdleb ta justkui seinaga rääkimisega – „koobastesse eksinu kombel saad suhelda ainult iseenda kajaga”. Samas ei ole tema sõnul olukord siiski nii nukker. Mõtteid ja tundeid vahetatakse tänu ERSO TV-le ja Klassikaraadiole edasi, küll mitte esinejatega füüsiliselt samas ruumis viibides, vaid kontserdiülekannete ja hiljem SMS-ide või sotsiaalmeedia kaudu. “On meeletult hea meel, kui vaatajad-kuulajad reageerivad mistahes kanaleid kasutades, sest lõppude lõpuks annab esinejatele jõudu ikkagi teadmine, et nad on kellelegi korda läinud,” selgitab Sink praeguse kontserdielu eripärasid.

ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul oli meid ootamatult tabanud kriis parim aeg ühe ERSOs pikka aega õhus olnud idee teostamiseks. “Kriisid on teatavasti paljude protsesside kiirendajad. Kui 2020. aasta märtsis oli näha, et viirus aina läheneb ning eriolukord oli juba arutluse all, sündis ERSO TV esimese ülekande otsus sisuliselt üleöö,“ meenutab Hallik möödunud aasta 10. märtsi, kui tollane peaminister Jüri Ratas soovitas piirata kogunemisi maksimaalselt 100 inimesele. Sel õhtul võttis ERSO vastu otsuse korraldada kontserdiülekanne neile, kes piirarvu tõttu saali ei mahu. “Tehnilised partnerid Klassikaraadio ja Helipilt OÜ olid kohe valmis kaasa lööma ning paari tunniga valmistati ette esimene ülekanne 11. märtsil, päev enne eriolukorda,” kiidab Hallik koostööpartnereid.

ERSO TV abil panustab ERSO kultuurielu säilimisse ka keerulistel aegadel. “Kui ühiskond sulgus, oli selgelt tunda, et ERSO peab kultuuri edasi elusana hoidma ja nii sündisid esimesed videod, kus ERSO muusikud esinesid oma kodudest,” jätkab ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik.  “Seejärel, kui oli juba turvaline muusikud Estonia kontserdisaali tuua, sündisid esimesed ilma publikuta kontserdid,” meenutab Hallik. Algul jõudsid veebikontserdid publikuni videoportaali Youtube ja sotsiaalmeediaplatvormi Facebook vahendusel, ent juba tegeleti ka oma platvormi ehitamisega. “Oma kanali väljatöötamine oli oluline ainuüksi seetõttu, et suurte platvormide tehisintellekt kipub klassikalise muusika otseülekannetesse vahele sekkuma ja näiteks heli kinni keerama,” selgitab Hallik väga otsest vajadust ERSO TV loomiseks.

Uue klassikalise muusika kanali ERSO TV edukust kinnitavad vaatajad üle maailma – lisaks Eesti elanikele on tegijatele tänusõnu saadetud nii Londonist kui ka Floridast.

Sel reedel kell 19 astuvad tühjas Estonia kontserdisaalis üles ERSO solistid. Klarnetist Taavi Orro, vioolamängija Liina Žigurs ning keelpillikvartett Ardor esitavad koos pianistide Kadri-Ann Sumera ja Lea Leiteniga eesti, ungari, saksa ja poola heliloojate kammermuusikat. Märtsi viimasel reedel on laval taas orkestrikoosseis, dirigendipuldis peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts ning solistiks maailma tšellistide paremikku kuuluv Alban Gerhardt Saksamaalt. Kõiki kontserte on võimalik jälgida ERSO TV vahendusel.