Laupäeval on ERSO ees legendaarne Vene dirigent ja esimese “Klassikatähtede” konkursi võitja

23. oktoober 2020.

Laupäeval, 24. oktoobril soleerib ERSO ees Eesti noorema põlvkonna üks väljapaistvamaid tšelliste Marcel Johannes Kits. ERSOt juhatab legendaarne Vassili Sinaiski, kes on muuhulgas olnud Moskva Suure Teatri kunstiline juht ja peadirigent ning BBC Filharmoonikute peakülalisdirigent.

Marcel Johannes Kits pälvis Dmitri Šostakovitši esimese tšellokontserdiga 2018. aastal esikoha mainekal rahvusvahelisel George Enescu nimelisel konkursil Rumeenias. Vaatamata noorele eale on ta üles astunud tuntuimates saalides üle maailma, sh Berliini Filharmoonias, Peterburi Filharmoonia suures saalis, Hamburgi Elbphilharmonie’s, Bukaresti Ateneulis ning Tel Avivi ooperimajas. Aastaid Saksamaal õppinud Marcel on praeguseks jõudnud Berliini Kunstiülikooli magistriõppesse, kus tema juhendaja on professor Jens Peter Maintz.

Pärast mitmeid aastakümneid tuleb ERSO ette üks nimekaimaid Vene dirigente Vassili Sinaiski, kes on eriti hinnatud vene, saksa ja inglise muusika interpreteerijana ning erilist tähelepanu on pälvinud just tema Šostakovitši tõlgendused. Dirigendikarjääri alustas ta Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestri peadirigendina, sellele järgnesid Moskva ja Hollandi filharmoonikud, Venemaa Riiklik Sümfooniaorkester, erakordselt tihe ja tulemuslik koostöö on tal olnud BBC Filharmoonikutega. Alates käesolevast hooajast on Vassili Sinaiski Tšehhis Ostrava Janáčeki Filharmoonikute peadirigent.

Pärast esimest ühist proovi jagus Vassili Sinaiskil tšellist Marcel Johannes Kitse kohta vaid ülivõrdes kiidusõnu. Ta nimetas noort tšellisti väga-väga andekaks ja tõstis esile tema arusaamist Šostakovitši muusikast. Marcel Johannes Kits omakorda hindab väga kõrgelt koostöövõimalust Vassili Sinaiskiga, kuna tegemist on dirigendiga, kes on Šostakovitši esimest tšellokontserti esitanud ka omal ajal helilooja endaga tihedat koostööd teinud Mstislav Rostropovitšiga.

Laupäeval, 24. oktoobril kõlab Estonia kontserdisaalis lisaks Dmitri Šostakovitši esimesele tšellokontserdile ka Johannes Brahmsi esimene serenaad.