In memoriam. Madis Kari

12. oktoober 2020.

Meie hulgast on lahkunud hea sõber ja kolleeg, Eesti üks parimaid klarnetiste, kogu hingega imeline muusik, ereda leegina säranud multitalent – ikka rõõmsameelne, energiline ja teisi innustav.

Madis Kari sündis ja alustas muusikaõpinguid Haapsalus, haridustee jätkus Tallinna Georg Otsa nimelises Muusikakoolis Olev Pikknurme ja Eesti Muusikaakadeemias professor Hannes Altrovi juhendamisel ning seejärel juba Londonis, kus ta õppis muusikakolledžis, Guildhalli koolis ja kuninglikus kolledžis professorite David Campbelli, Julian Farrelli ja Colin Courtney juures.

Londoni aastail võitis ta Frederick Thurstoni nimelise aasta klarnetisti auhinna ja sai III preemia Howarthi klarnetikonkursil, töötas viis aastat Richmond Chamber Symphony klarnetirühma kontsertmeistrina ja õpetas noori mitmes Londoni koolis.

2002. aastal Eestisse naastes asus ta tööle Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri koosseisus, kus viimased neliteist hooaega oli klarnetirühma abikontsertmeister. Aktiivse ja tegusa elustiiliga muusikuna mängis ta ka Tallinna Kammerorkestri koosseisus, erinevates ansamblites ja esines solistina, juhendas õpilasi Tallinna Muusikakeskkoolis. Väga palju käis ta esinemas koolides, need olid värskete ideedega ja kütkestavad kontserdid, mis tõid muusikale noori sõpru juurde. Tema klarnet kõlas ERSO kevadisel live-kontserdil „Aeg mängida … klarnetit“ ja veel augusti alguses oli ta Estonia kontserdisaali laval.

Kolleegide sõnul oli Madise klarnetimäng ideaalilähedane, parimas mõttes vanakooli mäng – tehniline, jõuline ja särav. Klarnet sobitus tema kätte valatult. Multiinstrumentalistina oli tal palju töid ja tegemisi, kordades rohkem kui tavamuusikul, ning vabu päevi justkui ei olnudki. Keeruline oli harjumuspäraseks saanud tihedatesse graafikutesse õgvendust tuua…

Kõigi tööde ja klarnetimängu kõrval oli Madise jaoks tähtsaimal kohal siiski tema pere.

Jääme Madist mäletama alati heatujulise, täpse ja kiire kohanemisvõimega muusikuna – tõelise sõbrana muusikas.  Oleme mõtetes tema perega.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Tallinna Kammerorkester
Tallinna Filharmoonia
Eesti Kontsert
Eesti Interpreetide Liit
Tallinna Muusikakeskkool

Ärasaatmine laupäeval, 17. oktoobril kell 13 Rootsi-Mihkli kirikus. Pärgi palutakse mitte tuua.