FOTOGALERII. Olari Elts: püüame teha nii, et ükski kontsert ei jääks pidamata!

09. september 2020.

“Kevadel-suvel võtsime vastu otsuse, et uue hooajaga läheb ERSO täispangale välja,” sõnas ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik. “Ei ole midagi kaduvamat kui muusikaelamus, kuid samas annab just see järjest suuremale hulgale inimestele praegu nii vajaliku kindlustundeelamuse,” ütles ERSO vastne peadirigent Olari Elts uue hooaja alguse puhul.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester alustab oma uut, 94. hooaega uue peadirigendi ja kunstilise juhi Olari Eltsiga. Avakontserdil tulevad ettekandele Beethoveni 3. sümfoonia “Eroica” ja viiulikontsert.

Elts ütles, et Beethoveni 3. sümfoonia muutis tegelikult kogu maailma ja on seega sümboolne, sest ka meie oleme hoopis teistsuguses situatsioonis praegu, kui olime aasta tagasi.

ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik tutvustas algavat, tänapäevasest olukorrast tingitud eripärast hooaega.

ERSO mängib uuel hooajal täispanga peale

“Kui paari sõnaga hooaja koostamise taustu lahti rääkida, siis kevadel-suvel võtsime vastu otsuse, et uue hooajaga läheb ERSO täispangale välja,” sõnas ta. Hallik ütles, et hooaja jooksul võib küll tulla muutusi vastavalt olukorrale, aga kunstilistes püüdlustes hinnaalandust ei tehta ja ollakse ette valmistunud nii, et ükski kontsert ära ei jääks.

Ta ütles, et algaval hooajal teevad ERSO-ga tööd lisaks lisaks oma dirigentidele ka orkestri head koostööpartnerid ja tulemas on ka tippsoliste ning plaanitud on ka turneed Salzburgis ja Inglismaal.

“Kui ERSO kontsert Inglismaal peaks toimuma, siis poleks see ajalooline hetk mitte üksnes ERSO-le, vaid ka Inglismaale – et üle pika aja on seal käimas suur välisorkester,” sõnas Hallik.

Hallik lisas, et orkester on valmis hooaja jooksul tegema kiireid muudatusi, kevadel koroonaaegses eriolukorras käivitunud ERSO TV jätkab ka lähihooajal.

“Kui hetkel on küll lubatud täissaalid, siis meie otsustasime, et me päris täis kontserdisaali ei müü ka tänasel päeval, sest saalis on meil küll hea ja turvaline ning jätkuvalt ruumi on ju ka, aga koridorid on meil pigem kitsad – nii et me täidame saalid u 70–80 protsendi inimestega,” sõnas ta.

Alates oktoobrikuust edasi on praegu müügis 50% pileteid – kui olukord on leebem, siis pannakse pileteid juurde ja kui ei ole, siis ei teki ka seda olukorda, et inimene on pileti ostnud ja kontserdile ei pääse, kinnitas Hallik. “Vaatame jooksvalt ja hoiame kätt pidevalt pulsil,” sõnas ta.

Orkester jaguneb kaheks koosseisuks

“Kõige põhimõttelisem otsus, mis me orkestriga eelmise nädala lõpus vastu võtsime, on see, et just silmas pidades seda, et kontserttegevus ei katkeks ka kriitilisemates olukordades, on see, et ERSO on poole orkestri režiimi peal,” ütles Hallik.

Avakontsert toimub küll terve orkestriga, aga järgmisest nädalast on ERSO-l kaks koosseisu, et kontserdielu ei jääks katki ka mõne orkestrandi haigestumise tõttu. “Ka selles suhtes on sümfooniaorkester hästi paindlik,” ütles Hallik.

“Meie põhiline eesmärk on mitte tekitada kultuurikatkestust!” sõnas ta.

Hallik lisas, et algava hooaja üks märksõnu on ka ERSO püüdlused uue kontserdimaja poole. “Seoses Helioru kontserdimaja plaanidega on ERSO-l kontserdisari, mis on nime saanud Helioru järgi ja selles sarjas on teoseid, mis on kontserdimajade avamiseks spetsiaalselt kirjutatud,” selgitas ta.

Elts lisas, et tänu sellele, et on võimalik orkestrit kaheks uueks orkestriks jagada, võib tulla repertuaaris muudatusi. “Olukord kevadel oli muusikute ja kunsti jaoks raske – kui võtta ära kogu kultuur, siis on päris kurb olukord,” ütles ta.

Publikul palutakse mitte karta maski kanda!

Elts ütles, et vanematel inimestel soovitatakse kontserdile tulla ikka maskiga. “Me lausa loodame, et näeme saalis rohkem maskidega inimesi ja maske saab ka kohapealt osta, kui endal parasjagu kaasas ei ole,” ütles ta, et ka vanemate inimeste jaoks on oluline, et kontserdid toimuksid nii võimalikult turvalises keskkonnas kui vähegi võimalik.

Elts ütles, et see on peaaegu et saatuslik olukord, et on käimas Beethoveni juubeliaasta – mängitakse Beethoveni sümfooniaid ja detsembris on kavas helilooja ainsa ooperi “Leonore” esiettekanne Eestis, kus laval võib näha Ain Angerit ja Juhan Trallat.

ERSO sõprade klubi esindaja Lauri Ligi ütles, et kui koroona ajal tekkis oht, et toetajad jooksevad laiali, siis seda ei juhtunud ja oodatakse sõprade klubi kasvu. “Üks pisike annetus võib päästa terve orkestri!” sõnas ta.

Loe artiklit Pealinna kodulehel.