ERSO hooaja lõpetamine Neeme Järvi (plaatide) ja Klassikaraadio osalusel

22. mai 2020.

Reedel, 22. mail toimunuks plaani järgi ERSO hooaja lõppkontsert ning maestro Neeme Järvi viimane kontsert ERSO peadirigendina. Eriolukorrast tulenevalt jäävad hooaja lõppkontserdid ära ning reede õhtuti esinevad publikuta Estonia kontserdisaalis ERSO kammeransamblid, mida on ka sel õhtul võimalik Klassikaraadiost kuulata.


Eesti klassikaplaat. Kapp, Lüdig, Lemba. ERSO ja Neeme Järvi (Chandos 2020)

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Neeme Järvi juhatusel esitab eesti klassikute Artur Lemba, Artur Kapi ja Mihkel Lüdigi orkestrimuusikat. Kaastegevad on viiuldaja Triin Ruubel-Lilleberg ja pianist Mihkel Poll.

Uuel plaadil tutvustatakse peamiselt eesti klassikalise muusika tüviteoseid 20. sajandi esimeselt kümnendilt. Lisaks on kavas ka samade heliloojate paar hilisemat teost nõukogude okupatsiooni esimeselt kümnendilt. Albumile on jäädvustatud Mihkel Lüdigi Avamäng-fantaasia nr 1 h-moll (1906) ja Avamäng-fantaasia nr 2 h-moll (1945) ning “Jaaniöö” (1910). Artur Lemba loomingust on plaadil Kontsert nr 1 klaverile ja orkestrile G-duur (1905/1910) kolmes osas, kus solistiks Mihkel Poll. Plaadil kõlab ka Artur Kapi “Viimne piht” viiulile ja orelile (1905), mille seade viiulile ja keelpillidele on teinud Charles Coleman ja soleerib viiuldaja Triin-Ruubel Lilleberg. Plaadil on ka Artur Kapi Sümfoonia nr 4 “Noorus” neljas osas (1948).

Albumi andis välja inglise firma Chandos Records, kellega Neeme Järvit seob mitme aastakümne pikkune koostöö. Esimene plaat ilmus neil juba aastal 1983, kõigest paar aastat pärast plaadifirma sündi 1979. aastal.

Klassikaplaati tutvustab Johanna Mängel.

KUULA SAADET UUESTI


Album. Great Maestros XIII. Neeme Järvi ja ERSO

Maestro Neeme Järvi, pianist Kalle Randalu, koloratuursoprani Elina Nechayeva ja ERSO kõige värskema, veel heliplaadile jõudmata ühise salvestise eksklusiivesitlus. Toonmeister Tanel Klesment. (ERP 2020)

Kavas Mozart ning uuem ja vanem eesti muusika:

* Wolfgang Amadeus Mozart – Klaverikontsert nr 19 F-duur, K 459
* Peeter Vähi – “Emale”
* Peeter Vähi – “Nelikümmend kaks”
* Rudolf Tobias – “Sest Ilmaneitsist ilusast”

Stuudios on Kersti Inno

KUULA SAADET UUESTI