ERSO annab pärast 37 aasta pikkust vahet kaks kontserti Odessas

04. märts 2020.

Tänavu 85. sünnipäeva tähistav helilooja Arvo Pärt ja viimast hooaega ERSO peadirigendina tegev Neeme Järvi on koos ERSOga kutsutud peakülalisteks juunis toimuvale Ukraina suurimale klassikalise muusika festivalile „Odessa Classics“.

VAATA EESTI PÄEVALEHE FOTOGALERIID

Neeme Järvi nimetab Odessat tõeliseks muusikalinnaks, kus on sündinud ja tegutsenud sellised väljapaistvad muusikud nagu David Oistrahh ja Emil Gilels, kellega tal on olnud au olla nii sõber kui ka lavapartner.

Klassikalise muusika superstaarid Arvo Pärt ja Neeme Järvi ning Eesti esindusorkester viivad Odessasse Arvo Pärdi muusika – „Fratres”, „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”, tšellokontsert „Pro et contra”, milles soleerib ERSO tšellorühma kontsertmeister Theodor Sink, ja „Swansong” –, lisaks kõlab Rahmaninovi 2. klaverikontsert Aleksei Botvinovi soleerimisel ning Brahmsi ja Nielseni looming. ERSO esimesel Ukraina turneel aastal 1983 anti kokku üheksa kontserti, neist kaks Odessa Filharmoonias. Dirigentide Peeter Lilje ja Vello Pähna käe all tuli maailma klassika kõrval ettekandele muljetavaldav hulk eesti muusikat: Tubina 5. ja Sumera 1. sümfoonia, Tormise avamäng nr 2 ja Elleri „Koit“.

Järjekorras kuuenda festivali „Odessa Classics“ suurtoetajate hulka kuuluvad lisaks Eesti riigile mitmed eraettevõtted. ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul on orkestri välissõidud osa Eesti tutvustamisest väljaspool ja meil on hea meel, et lisaks kultuuriministeeriumi eraldisele on meid toetamas ka Eesti ettevõtted. „Esimesed kokkulepped on sõlmitud eesti kultuuri suurtoetajate Liviko AS-i ja BLRT Grupi tütarettevõttega Elme Messer Gaas AS,“ sõnas Hallik.

„Odessa Classics“ on 2015. aastal pianist Aleksei Botvinovi algatatud festival, millel on algusest peale olnud tugevad sidemed eesti kultuuriga. Esimese festivali peaesinejateks olid Hortus Musicus ja Art Jazz Quartet ja selle toetaks kultuuridiplomaatia edendaja Meelis Kubits.

2018. aastal lõppes Neeme Järvi ja ERSO Armeenia ja Gruusia turnee kontserdiga festivalil „Odessa Classics Batumi Weekend“. 11. juunil annab ERSO Pärdi loomingule pühendatud kontserdi Odessa Filharmoonias, päev hiljem esinetakse hiiglaslikel Potjomkini treppidel, tegemist on vabaõhukontserdiga, kuhu oodatakse üle kümne tuhande kuulaja.

Festivali kunstiline juht Aleksei Botvinov ütleb, et tal on väga hea meel Neeme Järvi ja ERSO esinemise üle VI rahvusvahelisel festivalil „Odessa Classics.“ „ERSO esinemine Odessas on oluline kultuurisündmus mitte ainult festival, vaid kogu Ukraina jaoks. Mul on väga hea meel, et meie festivalil on võimalus õnnitleda Arvo Pärti tema 85. sünnipäeva puhul,“ lisab Botvinov.

Vaatamata sellele, et tänavu Tallinna ja Odessa vahel regulaarlende ei toimu, korraldatakse siiski üks erilend just seoses ERSO kontsertidega festivalil „Odessa Classics“. Regional Jeti käest tellitud ainus selle suve otselend väljub Tallinnast 11. juuni hommikul ja toob külalised Odessast tagasi 13. juuni õhtuks.