ERSO esitles Eesti publikule uusi, auhinnatud heliplaate Heino Elleri ja Tõnu Kõrvitsa loominguga

07. veebruar 2020.

ERSO esitles täna, 7. veebruaril Estonia kontserdisaalis oma uusi heliplaate Heino Elleri ja Tõnu Kõrvitsa loominguga, mille väljaandja on tunnustatud Soome plaadifirma Ondine.

Möödunud aasta lõpus jõudis kuulajateni ERSO ja tema tulevase peadirigendi Olari Eltsi teine Heino Elleri sümfooniliste poeemide plaat. Rahvusvahelises pressis väga positiivse vastukaja ja mitmed tunnustavad arvustused pälvinud plaat võitis äsjal Eesti muusikaauhindade jagamisel aasta klassikaalbumi tiitli. Esile on tõstetud dirigendi ja orkestri suurepäraselt toimivat koostööd, orkestri kõlavärve ja ühtsust ning üksikuid soolosid.  “ERSO mängib Olari Eltsi käe all täpselt nagu kellavärk, seega läbilöögivõimeliselt, orkestrikõla on väga läbipaistev.” (Rainer W. Janka, ajakiri Klassik Heute, 15.10.19).

“Olari Eltsi erakordselt täpsel dirigeerimisel mängivad nad küllusliku kõlapaletiga. “Öö hüüete” torm on joonistatud selge ja jõulise käega. Soojad orkestrivärvid ja pillikõla. Imeline, silmapaistvalt homogeenne kooslus. Õrn nimbus ümbritseb “Meenutuste” osas viiuli ja inglissarve laulvaid soolosid”. “Müts maha!” – just nii lõpetab oma jaanuaris ilmunud arvustuse prantsuse muusikaajakirja Diapason autor Michel Stockhem.

Dirigent Olari Elts märgib, et albumile lisab väärtust see, et esmakordselt ajaloos jõudis heliplaadile Elleri teos “Valge öö”. „Mul on hea meel, et see vaev, mida meie ERSOga selle plaadi salvestamisel nägime, on ennast kuhjaga ära tasunud,“ tõstab Olari Elts esile õnnestunud koostööd ERSOga.

Selle aasta alguses tuli välja ka Tõnu Kõrvitsa autoriplaat “Hymns to the Nordic Lights” (“Hümnid virmalistele”). Tõnu Kõrvits pälvis äsja Eesti Kultuurkapitali aastapreemiate jagamisel helikunsti valdkonna peapreemia kui erakordselt rikkaliku ja mitmekülgse loominguaastaga helilooja, kelle (uudis)teosed kõlasid paljudes kontserdisaalides nii Eestis kui ka mujal maailmas. Olari Elts ja ERSO tõid 2019. aasta veebruaris esiettekandele tema teose “Hüljatud tuletornide ajalugu”.

Tõnu Kõrvitsa sõnul said plaadile “Hümnid virmalistele” talletatud tema viimaste aastate teosed sümfooniaorkestrile ja keelpillidele. „Sellest sai ilus tervik,“ tõdeb helilooja. „Need on otsekui laulud, mis kirjutatud sümfooniaorkestrile. Usun, et sellel plaadil on palju nii põhjamaist kargust kui ka soojust ja valgust. Soovin väga tänada dirigent Risto Joosti ja ERSOt suurepärase koostöö eest,“ lisab Kõrvits.

Mõlemad plaadid on müügil ERSO kontsertidel Estonia kontserdisaalis. Plaate saab kuulata Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri Spotifys ning soetada ka plaadifirma Ondine kodulehe kaudu.

Valik ERSO salvestatud CDplaate: https://www.erso.ee/plaadid/